Čeprav maske na Japonskem niso obvezne, jih številni prebivalci še zmeraj nosijo tako zunaj kot v zaprtih prostorih, navaja časopis Japan Times. Foto: Reuters
Čeprav maske na Japonskem niso obvezne, jih številni prebivalci še zmeraj nosijo tako zunaj kot v zaprtih prostorih, navaja časopis Japan Times. Foto: Reuters

Na Japonskem so septembra že sprostili mejni nadzor, uveden ob pandemiji covida-19, s tem pa odprli vrata okrevanju turističnega sektorja, ki želi izkoristiti najnižjo vrednost jena glede na dolar v zadnjih 32 letih.

Vlada je pripravila sveženj stimulativnih ukrepov za gospodarstvo, a osnutek dokumenta, ki ga je pridobil Reuters, še ne navaja, koliko državnih sredstev bo namenila za turizem. Iz vrst poslancev naj bi bilo slišati, da bi lahko šlo za več kot 30 bilijonov jenov (200 milijard evrov).

Prazno tokijsko mednarodno letališče Narita novembra 2020. Foto: Reuters
Prazno tokijsko mednarodno letališče Narita novembra 2020. Foto: Reuters

Japonske oblasti iščejo ravnotežje med porabo, ki bi lahko gospodarstvo na kratek rok izvlekla iz koronavirusne krize, in dolgoročnim nadzorom javnega dolga, ki je najvišji med industrijsko razvitimi državami na svetu.

Ukrepi za spodbujanje gospodarstva naj bi bili dokončno pripravljeni do konca meseca, do konca tekočega fiskalnega leta, to je do konca marca 2023, pa naj bi bila vzpostavljena tudi nova promocija Japonske kot turistične destinacije, je razvidno iz osnutka dokumenta. Oblasti nameravajo vključiti tudi inflacijo in pomoč gospodinjstvom.

Turisti se vračajo, a počasi

Japonska je svoje meje za turiste po pandemiji covida-19 znova odprla junija letos, vendar so bili obiskovalci še zmeraj podvrženi strogim proticovidnim ukrepom, kot so obvezno testiranje, potovanje v skupinah z vodniki in pridobivanje vizuma.

Septembra je sicer Japonsko prvič po februarju 2020 oziroma začetku pandemije obiskalo več kot 200.000 mesečnih obiskovalcev, je vlada sporočila v sredo.

Sorodna novica Potovati na Japonsko misija (skoraj) nemogoče: s karanteno, le v aranžmaju in z gardedamo

Gre za skoraj 12-kratno povečanje prihodov v primerjavi z letom prej, vendar je število še zmeraj za 90 odstotkov nižje od števila obiskovalcev leta 2019, pred pandemijo covida-19.

Največ septembrskih turistov je prišlo iz Južne Koreje, in sicer 32.700, sledijo Vietnam s 30.900, ZDA z 18.000 in Kitajska s 17.600 obiskovalci, portal Kyodo News navaja japonsko turistično organizacijo, ki oktobra pričakuje dodatno povečanje števila turistov.

Oktobrska sprostitev omejitev "ima izjemen vpliv"

Tokio je namreč 11. oktobra ukinil večino omejitev, kot so vizumi za zahodne države, potovanje v vodenih skupinah in dnevna omejitev prihodov tujcev, ostalo je le še obvezno trikratno cepljenje proti covidu-19 ali potrdilo o negativnem izvidu testa pred odhodom. Turistično in zdravstveno ministrstvo ob tem preučujeta karantenske ukrepe, da bi znova dovolili vplutje ladjam za križarjenje.

"Odprava omejitev ima izjemen vpliv. Šibak jen tudi daje veter v hrbet," je zadovoljno dejal vodja japonske turistične agencije Koiči Vada in izrazil upanje, da je japonski turizem pripravljen na popolno okrevanje.