Pred incidentom so turisti redno obiskovali skupek stavb, v katerih so potekali medkorejski pogovori in kjer si vojaki obeh strani stojijo skoraj iz oči v oči. Foto: EPA
Pred incidentom so turisti redno obiskovali skupek stavb, v katerih so potekali medkorejski pogovori in kjer si vojaki obeh strani stojijo skoraj iz oči v oči. Foto: EPA

23-letni ameriški vojak Travis King je julija med turističnim ogledom demilitariziranega območja, območja skupnega nadzora na meji med Južno in Severno Korejo, brez dovoljenja vstopil v to državo. Predtem je pobegnil z letališča, od koder naj bi odletel v Združene države Amerike, ker se je v Južni Koreji znašel v težavah zaradi pretepanja in spora s policijo. Pozneje ga je Severna Koreja izročila nazaj in vrnila v Združene države Amerike, kjer pa ga zaradi nedovoljenega prečkanja meje čakajo obtožbe.

Oglede po strogo nadzorovani vasi Panmunjom, ki so priljubljeni predvsem med tujimi turisti, so posledično za nedoločen čas prekinili. Po štirih mesecih pa je Južna Koreja napovedala, da se bodo nekateri ogledi med obema Korejama za izbrane goste ponovno začeli. Posebni ogledi, ki se jih bo udeležilo 20 ljudi, bodo potekali trikrat na dan, štirikrat na teden. 22. novembra se ga bodo tako udeležili ljudje, povezani z južnokorejskim ministrstvom za združitev, poroča Reuters.

Vseeno za širšo javnost ogledi še vedno niso na voljo. "Potem ko bomo s poveljstvom Združenih narodov temeljito proučili vse težave, vključno z varnostjo javnosti, si bomo prizadevali, da bomo spet začeli s splošnimi ogledi," je zapisalo ministrstvo za združitev, ki se je pred kratkim glede krepitve sodelovanja sestalo z generalom Paulom LaCamero, poveljnikom poveljstva Združenih narodov – ta večnacionalna vojaška sila pod vodstvom Združenih držav Amerike nadzoruje zadeve v močno utrjeni demilitarizirani coni med Korejama, ki sta tehnično še vedno v vojni.

Pred incidentom so turisti, ki so se želeli približati Severni Koreji, redno obiskovali skupek stavb, v katerih so potekali medkorejski pogovori in kjer si vojaki obeh strani stojijo skoraj iz oči v oči.