Razgled na štajersko prestolnico z zunanje ploščadi v zvoniku. Foto: Simon Vajdič
Razgled na štajersko prestolnico z zunanje ploščadi v zvoniku. Foto: Simon Vajdič

V mestnem središču Maribora leži stolna cerkev svetega Janeza Krstnika s svojim zvonikom, ki pa je, kot ugotavljajo upravljavci, "vsem na očeh, a vendar še nekoliko slabo prepoznan tako domačinom kot tujim obiskovalcem".

Tudi zato so skrbniki zvonika zdaj znova omogočili obiskovalcem, da se povzpnejo po 162 stopnicah, mimo zvonov do muzejske zbirke Čuvajnica, ki prikazuje dan v življenju požarnega opazovalca, ter do zunanje razgledne ploščadi, kjer lahko zazvonijo na zvonček želja.

Majceno stanovanje požarnega opazovalca. Foto: Simon Vajdič
Majceno stanovanje požarnega opazovalca. Foto: Simon Vajdič

Kot poudarjajo, so stopnice dobro zavarovane, tako da so lahko tudi tisti, ki se jim ob vzpenjanju občasno zatresejo kolena, brez skrbi.

Požarna opazovalnica na vrhu zvonika je bila nekoč del organizirane požarne obrambe mesta ob Dravi, ki so ga ognjeni zublji večkrat razdejali. Na vrhu zvonika je bilo urejeno majhno stanovanje, kjer je prebival požarni opazovalec, ki je z udarci po zvonovih meščane opozarjal na nevarnost.

Leta 1933 so mestne oblasti opazovalnico zaprle, zadnjo požarno opazovalko, Antonio Weiss, pa odpustile. Zvonik je ostal zaprt in nedostopen za širšo javnost vse do leta 2012, ko je Pokrajinski muzej Maribor pod okriljem Evropske prestolnice kulture postavil v čuvajnici na stolpu oz. prostorih zvonika muzejsko zbirko, pojasnjujejo.

Foto: Simon Vajdič
Foto: Simon Vajdič

Na zvonik se je mogoče povzpeti vsak dan do 27. junija med 16. in 19. uro, nato pa vsak petek in soboto med 10. in 13. ter med 16. in 19. uro. Kot so še razložili upravljavci zvonika, je vstop brezplačen, so pa veseli prostovoljnih prispevkov, s katerimi omogočajo, da zvonik ostane "prijazen in dostopen vsem ljubiteljem kulture in lepega razgleda".

V zvonik, ki je na Slomškovem trgu v Mariboru, lahko obiskovalci vstopijo s Poštne ulice. Vhod je popolnoma ločen od vhodov v cerkev. Zvonik upravlja Stolna župnija Maribor, muzejsko zbirko Čuvajnica na stolpu pa je postavil Pokrajinski muzej Maribor.

Foto: Simon Vajdič
Foto: Simon Vajdič