V Brežicah svoja vrata odpira festival Brežice, moje mesto. Foto: BoBo
V Brežicah svoja vrata odpira festival Brežice, moje mesto. Foto: BoBo
Festival Lent je največji in najbolj raznolik festival v Sloveniji. Foto: BoBo
V soboto se bo v Ljubljani odvil festival japonske kulture - Dan Japonske 2018, ki ga pripravljata Genki center in japonsko veleposlaništvo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Znova se nam obeta pester konec tedna. Med zanimivim naborom kulinaričnih, družbenih in kulturnih dogodkov izstopajo Soboški dnevi v Murski Soboti, tridnevni festival Mačje mesto v Radencih in sobotni festival japonske kulture v Ljubljani.

V Murski Soboti se bodo danes začeli 23. Soboški dnevi. Do 29. junija se bo zvrstilo 33 glasbenih, športnih in zabavnih dogodkov. Začenjajo se z nocojšnjo slovesnostjo ob dnevu državnosti. Ob večerih bodo na glavnem odru v mestnem parku in grajskem dvorišču nastopile različne skupine. Prve tri dni bo v ospredju zabavnoglasbeni program, sledil pa bo tridnevni cikel klasične glasbe. V soboto bosta med drugim nastopili glasbeni skupini Koala Voice in Tabu, v nedeljo pa Challe Salle, Tanja Žagar in Help!.

V Radencih se v sklopu občinskega praznika danes začenja tudi tridnevni družinski festival Mačje mesto. Na festivalu se bo predstavilo več kot 120 nastopajočih. Nastanek Mačjega mesta je navdihnil častni občan in domačin Radencev Kajetan Kovič, ki je ustvaril mačka Murija. S festivalom mu želijo postaviti trajni spomenik, obenem pa postaviti Radence na turistični zemljevid družinskih festivalov.

Že danes bo se na Kardeljevi ploščadi v Ljubljani odvil tudi športno-zabavni dogodek Tušev tek barv, v Lendavi pa bodo odprli festival Poleti v Lendavo, na katerem se bodo do sredine septembra zvrstile številne glasbene, filmske in gledališke predstave, folklorni nastopi, literarne in likovne prireditve, posebno pozornost pa bodo namenili tudi ljubiteljski kulturi in družinam.

Ob akumulacijskem jezeru Rogoza pri Mariboru se danes začenja še tridnevni festival elektronske glasbe StellarBeat Music Festival. Na dveh odrih se bo zvrstilo več kot 40 didžejev, med njimi z grammyjem nagrajeni ameriški producent David Morales, avstralski instrumentalist Timmy Trumpet in britanski mojster poletnih hitov Sigala. Glavno festivalsko dogajanje se bo odvijalo na ploščadi tik nad plažo ob jezeru.

V soboto se bo v Ljubljani odvil festival japonske kulture - Dan Japonske 2018, ki ga pripravljata Genki center in japonsko veleposlaništvo, mestna občina Velenje pa znova organizira tradicionalna prireditev Pljusk - skok v poletje. Z Dnevom kruha, vina in salam pa bodo v soboto odprli tudi vrata festivala Brežice, moje mesto.

26. festival Lent bo letos v znamenju novega plavajočega odra na Dravi, s katerim se osrednji del dogajanja znova vrača domov. Svoja vrata odpira nocoj, sklenil pa se bo 30. junija. Za ljubitelje kulinarike in vina pa vsekakor ne gre zamuditi Sladolenta, nedvomno najbolj okusnega odra festivala.