Že več let je na vrhu letalska družba Qantas. Foto: Reuters
Že več let je na vrhu letalska družba Qantas. Foto: Reuters

Spletni portal redno spremlja 405 letalskih družb po celem svetu in pripravlja sezname ter poročila, v katerih jih nato razvršča po različnih merilih.

Tokrat so objavili seznam najvarnejših za letošnje leto, med katerimi je že več let zapored na prvem mestu avstralski prevoznik Qantas, z izjemo leta 2018, ko na primer niso mogli najti jasnega zmagovalca, zato so 20 najboljših družb razvrstili po abecednem vrstnem redu.

Letalske družbe ocenjujejo na podlagi številnih meril, med drugim vključujejo pregled nesreč, varnostne kartoteke, stanje letalske flote, izobraževanje pilotov, vljudnost in podobno. Ob tem poudarjajo, da "majhni incidenti" v oceno niso všteti, saj se letalskim družbam pripetijo vsakodnevno.

"Gre za to, kako se posadka s težavami spopada, in ravno to loči dobro letalsko družbo od slabe," je za CNN pojasnil urednik spletne strani Geoffrey Thomas. "Qantas je bil v zadnjih 60 letih vodilni letalski prevoznik s skoraj vseh varnostnih vidikov," je dodal.

Močno pohvaljene so tudi Qantasove inovacije, med drugim najdaljši polet na svetu, ki so ga izvedli od Pertha do Londona, pa tudi inovacije na relacijah London–Sydney in New York–Sydney.

Na seznamu tudi Ethiad Airways

Na drugo mesto se je uvrstila družba Air New Zealand, na tretje pa tajvanski EVA Air. Prvič se je na seznamu prevoznik Ethiad Airways, ki se je uvrstil na četrto mesto.

Med deset najboljših so uvrstili še Qatar Airways, Singapore Airlines, Emirates, Alaska Airlines, Cathay Pacific in Virgin Australia, sledijo pa Hawaiian Airlines, Virgin Atlantic, TAP Air Portugal, SAS, Royal Jordanian, Swiss, Finnair, Lufthansa, Aer Lingus in KLM.

Letos se na seznam niso uvrstile družbe British Airways, ANA, American Airlines in United. Thomas poudarja, da je družba British Airways zdrsnila z lestvice zaradi povprečne starosti letalske flote in števila incidentov, ki sicer niso ogrožali življenj, jih je bilo pa občutno več kot pri primerljivih letalskih družbah.

Pri družbah United, American Airlines, Delta, JAL in ANA pa kot razlog za zdrs z lestvice navaja domnevno alkoholiziranost pilotov.

Objavili so tudi seznam 20 najvarnejših nizkocenovnih letalskih družb, ki pa so jih razvrstili po abecednem vrstnem redu: Air Arabia, Flybe, Frontier, HK Express, IndiGo, Jetblue, Volaris, Vueling, Westjet in Wizz Air.