Pri knjigi v slovenskem jeziku imajo kupci na izbiro tri različne motive naslovnic (notranjost je pri vseh knjigah enaka), v tujih jezikih je na voljo samo naslovnica z motivom Alp. Foto: Cankarjeva založba
Pri knjigi v slovenskem jeziku imajo kupci na izbiro tri različne motive naslovnic (notranjost je pri vseh knjigah enaka), v tujih jezikih je na voljo samo naslovnica z motivom Alp. Foto: Cankarjeva založba

Knjiga Zakladi Slovenije je bila v 80. letih prejšnjega stoletja velika uspešnica. Ob 30. obletnici prvega izida se avtorja k zakladom Slovenije vračata z novimi mislimi in pogledi – z novim besedilom in fotografijami. Zakladi Slovenije so naše najlepše in najpomembnejše naravne znamenitosti in bogata kulturna dediščina večtisočletnega človekovega prebivanja na naših tleh. Čudovite fotografije razvajajo oči in dušo, slikovito in sveže besedilo pa splete mite, legende in resnične zgodbe v prijetno branje, so zapisali pri Cankarjevi založbi.

Zgodba o Zakladih Slovenije
Začnimo s pravljičnim številom tri, nadaljujejo. Natanko toliko desetletij je namreč preteklo od prve izdaje lepo zvenečega naslova Zakladi Slovenije. Za tiste čase zelo razkošna monografija je nastala, da bi budila narodno zavest in ponos, ki so ju Slovenci tedaj zelo potrebovali. Besedilo, pravo visoko pesem domovini, je napisal Matjaž Kmecl, vrhunske fotografije, ki so jemale sapo, je zbral in posnel priznani Joco Žnidaršič. Najbrž ni Slovenca, ki ne bi poznal te knjige, saj je rasla in se prenavljala dvajset let. Pa ne le Slovenca, saj je v maternem jeziku nagovorila tudi Nemce, Angleže in Ruse. Vrata ji je odprlo kar 100.000 domov, so zapisali pri Cankarjevi založbi.

Zaloge starih Zakladov so že davno pošle in Slovenija danes sama odloča o svojem jeziku in usodi. Njeni "domorodci" zdaj iščemo svojo prepoznavnost v naglo globalizirajočem se svetu. Zato (pa tudi zaradi močno prepričljivih prodajnih številk) so se pri založbi odločili, da naslov, ki je povedal toliko, ne sme v pozabo. Nov čas je zahteval novo knjigo, pa vendar je bila odločitev za avtorja, ki sta ustvarila že prvo knjigo, edina prava.

Delo so ustvarjali dobri dve leti. Poleg avtorjev na naslovnici jim je z nasveti in znanjem potrpežljivo pomagal geograf Franci Novak, ki je preveril vse podatke, napisal pripise k slikam in sestavil končni seznam fotografij.