Eko jurte na Lanzaroteju. Foto:
Eko jurte na Lanzaroteju. Foto:
Mongolska jurta med gorami švicarskega Vauda.
Notranjost Choze Grande, Casas Karen, Los Canos v Cadizu.
Jolly days v Yorkshiru v Angliji.
Notranjost jurte na Lanzaroteju.
Neokrnjena Canna na Škotskem.
Spalnica v jurti v Jolly daysu.

Na spodnjem seznamu najdemo deseterico takih kampov, od južne Španije do švicarskega visokogorja.
1. Eco Retreats, Powys: Ta kamp je na 1.300 akrov veliki prostrani organski farmi v gozdu Dyfi, na koncu 6 kilometrov dolge poti. Cilj Eco Retreatsa je pomagati kampistom, da "se znova povežejo z ritmi okolja". Nastanitev sestavlja pet indijanskih tipijev (v vsakem spi do pet ljudi) in ena jurta (v njej lahko spi do šest ljudi), postavljenih med cvetočimi travniki starega hrastovega gozda. Vsi šotori so opremljeni s preprogami iz ovčje kože, dvojnimi posteljami, pečjo na drva ter lastnim zunanjim straniščem in prho z izvirsko vodo. Gostom nudijo brezplačno zdravilno seanso, večerno meditacijsko seanso in vstopnice za bližnji Center alternativne tehnologije.

Cena: Dve noči v tipiju od 305 funtov na jurto, vključno z organsko pozdravno košarico.

2. Eco Luxury Yurt Suite, Lanzarote: Ta jurta je del devetih ekoposesti, ki se razprostirajo na družinski posesti Finca de Arrieta, 30 kilometrov oddaljene od prestolnice Arrecife. V njej lahko spi do pet ljudi in je čudovito opremljena z bogatimi tkaninami, lesenim podom in antičnim mongolskim pohištvom iz trdega lesa, kot denimo kraljevska zakonska postelja. Poleg tega ima svojo lastno kopalnico z marmornatimi tlemi, zunanjo kuhinjo in vrtom s polinezijsko dnevno posteljo - popolno za opazovanje sončih zahodov. Naužite se sončnih žarkov na majceni peščeni obali, le 200 metrov stran, sprehodite se do bližnje ribiške vasice Arrieta, nato pa se napotite nazaj in se na posesti potopite v bazenih, ogrevanih na sončno energijo.

Cena: Od 840 funtov na teden.

3. Canna Camping Holidays, Notranji Hebridi: Kampisti, ki iščejo ultimativni oddih, daleč proč od civilizacije, tega lahko najdejo v šotoru na otoku Canna z 19 prebivalci, najbolj oddaljenem od škotske celine med otoki Small Isles. Šotor ima peč na drva in razsvetljavo na sončno energijo, v njem pa lahko prespijo do štirje ljudje. Stranišče in prha so nedaleč stran. Otok slovi po pticah, vključno z morskimi orli in njorkami, vidite pa lahko tudi delfine, morske pse, kite ter orke.

Cena: Tri noči od 90 funtov na šotor.

4. Mongolske jurte, Vaud, Švica: Teh sedem jurt nedvomno odnese naziv najboljše lokacije - spite na višini 2045 metrov, med s planikami poraslimi travniki na vrhu Rochers-de-Naye. Do kampa se lahko pripeljete po slikoviti železnici iz Montreuxa, popolno izolirane (in električno ogrevane, tako da so primerne tudi za zimske mesece) jurte pa so odprte vse leto in opremljene z avtentičnim pohištvom ter posteljami, v katerih lahko prespi do osem ljudi. Opazujte sončni zahod nad Ženevskim jezerom, nato pa se pogrejte z mongolskim fondujem v restavraciji z razgledom na pečine Plein Roc.

Cena: 270 švicarskih frankov na noč. Za povratno vozovnico za vlak, fondu in zajtrk boste odšteli dodatnih 70 frankov.

5. Eco-Lodge Brejeira, Algarve, Portugalska: To zatočišče v srcu Algarva je tako edinstveno kot tudi do okolja prijazno. Izbirate lahko med čudovito opremljeno mongolsko jurto z dvignjeno verando, idealno za opazovanje sončnih zahodov, retro nizozemsko cigansko prikolico ali predelanim nemškim gasilskim tovornjakom. V vsakem lahko spita po dva, ima svojo lastno prho in kompostno stranišče ter kuhinjo. Lahko pa 'jo mahnete' v skupno slamokrito stavbo, kjer strežejo zajtrk in večerjo. Dneve preživite z raziskovanjem blližnjih plaž, lahko pa se tudi odpravite na pohod ali kolo po poti, ki vodi točno pod Brejeiro.

Cena: 30-35 evrov na noč, gasilski tovornjak od 15 evrov.

6. Teapot Lane Luxury Camp, okrožje Leitrim, Irska: Eden prvih irskih razkošnih kampov z jurtami je svoja vrata pred kratkim odprl v neokrnjenem kotičku severozahodne Irske. Na petih pogozdenih akrih so tri ročno dodelane jurte (za 2-5 oseb), v katerih so velike zakonske postelje, preproge in peči. Dve obnovljeni podeželski koči nudita kuhinjo in kopalnico, tu pa so tudi kompostna stranišča, prostori za taborni ogenj in žar ter viseče mreže in gugalnice v gozdu. Kamp ponuja tudi holistično aromaterapijo, masažo in tretmaje refleksologije. Ob tem pa gre še za vrhunsko deskarsko lokacijo.

Cena: Tri noči od 180 evrov, vključno s košaro organsko pridelane zelenjave. Tretmaji od 40 evrov dalje.

7. Casas Karen, Los Caños de Meca, Cadiz, Španija: To ni toliko kamp kot popolna majcena rustikalna vasica, skrita v vrtu pinij in peščenih sipin, le par minut hoda oddaljena od najbližje plaže. Sestavlja jo 11 koč in chozas (tradicionalne slamokrite španske obalne ute, narejene iz slame in bambusa). Ena najbolj priljubljenih je Choza Grande, v kateri spita dva ter ima kuhinjo, dnevno sobo in jedilnico s zofami in preprogami v spodnjih prostorih, posteljo pa na privzdignjeni platformi. Smeti kompostirajo, vodo pa črpajo iz lastnega izvira. Naročite si lahko tudi masažo, jogo in meditacijo, v bližini pa ponujajo tudi možnost najema kanujev in opazovanja delfinov.

Cena: Od 75 evrov na noč/405 na teden.

8. Écovallée kamp z jurtami, Dordogne, Francija: Pravkar odprt družinsko voden kamp se razprostira na 12 akrih zemlje le 300 metrov od utrjenega mesta Lalinde. Je popoln za družine, saj v njegovih ročno delanih jurtah iz kostanjevega lesa in ponjave lahko spijo štirje, manjša "igralna" jurta pa je napolnjena z igračami in igricami. Zunaj boste našli s ponjavo krito kuhinjo/jedilnico, kompostno stranišče in igrišče, pa tudi prašiče, kokoši (vsako jutro vas čakajo sveža jajca) in Pepita, lastnikovega konja. Z živili se založite na tržnici v Beaumontu; obiščite grad Château des Milandes ali pa se prijavite za eno izmed dejavnosti v kampu (terapevtska masaža in reiki za starše ter peka kruha in poslikava obraza za otroke).

Cena: Od 350 evrov na teden.

9. Jolly Days, Yorkshire: Bi zamenjali svojo navadno posteljo za baldahin? Jolly Days, ki se je odprl prejšnje poletje, je zadnji britanski kamp, ki se je odločil za tako udobno različico kampiranja. Sestavlja ga sedem šotorov in sedem koč, postavljenih na 200 akrih zasebnega gozda na obrobju Yorkshire Woldsov. Koče (do šest ljudi) se ponašajo z baldahini, lestenci, zofami, pečjo na drva in lastnimi stranišči, šotori pa so preprostejši, z žimnicami in zofami, na katerih lahko spijo štirje. Tu so skupinske kopalnice in ognjišče, uta za kuhanje in glinena peč. Lahko najamete tudi kolesa za raziskovanje poti v bližnjem Dalby Forestu ali pa se napotite v le 16 kilometrov oddaljen York.
Cena: Štiri noči v šotoru od 235/350 funtov na kočo.
10. Camping Les Moulins, otok Noirmoutier, Francija: Francija ima kar lepo zbirko kampov, a noben ne pride blizu tistemu "u la la" izreku kot ta, ki je streljaj od obale Vendéeja. Kamp so lani temeljito prenovili in se danes ponaša s kočami iz ponjave (2-8 ljudi) in tipiji (za 4 osebe) - vse s pravimi posteljami, kuhinjami, jedilnim prostorom, celo kopalnico v nekaterih. Lokacija: pet hektarjev pinij in peščenih sipin vzdolž plaže. Raziskujte bližnje vasi peš, skočite na mali vlak Noirmoutier do središča mesta ali pa se sproščajte v ogrevanem bazenu, savni, džakuziju in spaju.

Cena: Od 95 evrov na noč/230 evrov na teden.