Koča na Kriški gori si je prislužila naziv naj visokogorske planinske koče. Foto: Planinska zveza Slovenije
Koča na Kriški gori si je prislužila naziv naj visokogorske planinske koče. Foto: Planinska zveza Slovenije

Za letošnji naziv Naj planinska koča se je potegovalo kar 156 planinskih koč, o končnem razpletu, kateri dve koči v posamezni kategoriji se bosta lahko ponašali s prestižnim naslovom, pa so odločali glasovi planincev. Z velikim številom glasov, kar 67.500 jih je bilo, so planinci pokazali, da cenijo trud oskrbnikov in gostoljubje planinskih koč, še posebej v tej sezoni. "Glede na razmere in zelo pozen začetek planinske sezone so bile malenkostno v prednosti lažje dostopne koče, kar pa ne zmanjšuje vrednosti zasluženih priznanj," je povedal podpredsednik Planinske zveze Slovenija Miro Eržen. Dodal je, da mora biti pridobljeno priznanje obveza prejemnikom za nadaljnje dobro delo, drugim kočam pa spodbuda, da temu zgledu sledijo v vseh vsebinah svojega delovanja.

Z mladostno energijo in zagnanostjo do naziva

Naj visokogorska planinska koča letošnjega leta je postala Koča na Kriški gori, ki leži na višini 1471 metrov na zahodnem delu podolgovatega slemena Kriške gore. "Dober oskrbnik mora širiti dobro voljo, pozitivno energijo. Ko stopiš v kočo, moraš čutiti prijaznost in da so te veseli," je delo odličnega oskrbnika povzel Denis Berra, ki je vodenje koče prevzel pred tremi leti. "Delo oskrbnika niso počitnice, treba je zavihati rokave in delati na polno, kar planinci opazijo. A z dobro voljo se vse zmore. Slaba volja je za dolino," še dodaja.

Navdušen nad nazivom je tudi predsednik Planinskega društva Križe Stanislav Ficko, ki meni, da sta k nazivu veliko prispevali mladostna energija in zagnanost ekipe. "Nov duh in zagnanost se odražata v večjem številu obiskovalcev kot tudi na poslovnih rezultatih," pojasnjuje, "ekipa je mlada in zagnana, zna hitro pripraviti in ponuditi okusno hrano".

Berra je ob tem nekoliko potožil, da ga v slabo voljo spravijo pohodniki, ki še posebej v letošnjem letu pozabljajo odpadke (v gorah namreč velja pravilo, da je smeti treba odnesti s seboj v dolino).

Veselje na Vršiču

Mihov dom na Vršiču. Foto: Planinska zveza Slovenije
Mihov dom na Vršiču. Foto: Planinska zveza Slovenije

"Mislim, da je pretehtalo to, da so ljudje opazili spremembe v okolici doma in kulinariki, čeprav sva s partnerico tukaj šele od oktobra. Opažava, da se ljudje vračajo k nama. Cenijo najino delo, trud in ustrežljivost. Oskrbnik je tista oseba, s katero ima pohodnik prvi stik, in veste, koliko je prvi stik pomemben," je bil nad nagrado navdušen oskrbnik Mihovega doma Aleš Štefe. Planinska koča, ki je sicer v lasti Planinskega društva Krajnska Gora, z višine 1085 metrov ponuja razgled na Julijske Alpe.