Sprejemanje bonov v planinskih postojankah ni samoumevno. Foto: Televizija Slovenija
Sprejemanje bonov v planinskih postojankah ni samoumevno. Foto: Televizija Slovenija

"Ogorčena planinka nas je obvestila, da turističnih bonov ni mogla izkoristiti za plačilo prenočevanja na Kokrškem sedlu. Ko smo podatek preverjali, smo izvedeli, da bonov zdaj še ni mogoče uporabljati tudi v drugi planinski postojanki Planinskega društva Kamnik, v koči na Kamniškem sedlu," je za TV Slovenija poročal Miro Štebe.

"Mi želimo, da bi boni čim prej funkcionirali. Naše koče so visokogorske, kar pomeni, da tam ni vedno kontakta, dobre povezave, zato se je malo zavleklo. Navodila so prišla dokaj pozno, postopek pa ni prav preprost. Kolikor hitro se bo dalo, bomo to uredili," je zatrdil predsednik planinskega društva Marko Petek.

Na planinski zvezi so si precej prizadevali, da bi bone lahko koristili v večini planinskih postojank, zato so nekoliko razočarani, da v vseh postojankah to še ni mogoče. "Mi smo kot krovna organizacija vsem upravljalcem priporočali, da naj dajo to možnost obiskovalcem gora, na koncu je pa to njihova suverena avtonomna odločitev," pravi generalni sekretar zveze Matej Planko.

Nekatere planinske postojanke ne omogočajo koriščenja bonov

Veliko povpraševanja, manj realizacije

Do zdaj tudi še ni bilo posebej veliko takih, ki bi v hribih koristili turistične bone.

"Iz nekaterih koč je bila povratna informacija, da so praktično že naslednji dan obiskovalci to izkoristili, na drugi strani imamo informacije, da je bilo precej povpraševanj," dodaja Planko.

Pričakujejo, da bodo bone v hribih bolj izrabljali ob koncu sezone. Priporočajo pa, da se planinci o tej možnosti prej pozanimajo že iz doline in svoj obisk v kočah rezervirajo vnaprej.