Rudniško oziroma Kočevsko jezero. Foto: MMC RTV SLO
Rudniško oziroma Kočevsko jezero. Foto: MMC RTV SLO

Na glavni plaži so odprli novo brv, pomole in terase, kar bo še dodatno popestrilo že sicer prijetno okolje priljubljenega kopališča.

Kočevsko jezero s približno 40 hektarji površine in z globino skoraj 40 metrov je nastalo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je dno kotline dnevnega kopa rudnika rjavega premoga postopoma napolnila voda. V poletnih mesecih ga obiskujejo ljubitelji plavanja, deskanja, čolnarjenja, potapljanja in ribolova, pozimi, kadar je dovolj hladno, pa je primerno tudi za drsanje.

Od torka je glavna plaža bogatejša za več dodatnih lesenih teras s pomolom, in sprehajalno brv, uredili pa so tudi dno jezera pod pomoli in zelenice ter na obali postavili nove klopi.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je dejal: "Investicija, ki je bila vredna 360.000 evrov, omogoča stik z obalo, torej nemoteno vstopanje na kopališčih bistveno večjemu številu gostov na jezeru. Hkrati urejamo tudi brežine, tako da jezero res dobiva tisto primerno podobo nekemu modernemu jezeru v naši državi. Tako da vsi gostje vabljeni na Kočevsko, boste imeli kaj videti."

Ob obali jezera kmalu tudi hotel?

Načrtov pa kočevski občini ne zmanjka: "Imamo zelo zainteresiranega investitorja iz Združenega kraljestva, ravno v petek se bomo z njim dobili v Kočevju, če bo vse tako, kot za zdaj kaže, da naj bi bilo. Potem bomo podpisali dogovor o občinskem podrobnem prostorskem načrtu, s čimer umeščamo na severni del jezera tudi hotel. To naj bi bil štirizvezdični hotel in bi omogočal še kvalitetnejše preživljanje prostega časa," je dodal župan.

Po besedah direktorice Zavoda za kulturo in turizem Kočevje Vesne Malnar Memedovič najnovejša pridobitev pomeni "nov prostor za druženje, dogodke in vabljenje ljudi, da preživijo prosti čas in poletne dni v tistem delu Kočevja, ki nudi nove turistične atrakcije".

Nad novo pridobitvijo so navdušeni zlasti otroci.

In še tole: Kočevsko jezero je eno najčistejših pri nas, kar dokazujejo meritve pristojnih služb in bogat ribji živelj, še zlasti pa ogromno število rakov, ki živijo v njem.