Kočevsko je največje in najbolj gozdnato slovensko območje Natura 2000, ki po površini obsega nekaj več kot 100 kvadratnih kilometrov. Foto: BoBo
Kočevsko je največje in najbolj gozdnato slovensko območje Natura 2000, ki po površini obsega nekaj več kot 100 kvadratnih kilometrov. Foto: BoBo

"Skozi gozdni rezervat Borovec popelje obiskovalce do roba Pragozda Krokar, kjer lahko spoštljivo in brez vstopanja občudujejo mogočne bukove gozdove, rezultat tisočletnega nemotenega naravnega razvoja, na najvišji točki poti, vrhu Cerk, pa se odkriva razgled na obsežne gozdove Kočevskega," so sporočili iz Zavoda za gozdove Slovenije.

Pri projektu vzpostavitve pragozdne poti Krokar sta sodelovala tudi družba Slovenski državni gozdovi, katere glavni direktor Robert Tomazin je ob tem izrazil veselje, da so lahko pripomogli k pripravi nove učne poti, ki bo pomembno vplivala na prenos znanja, zlasti na mlajše generacije.

Več ko 60 odstotkov vseh slovenskih gozdnih rezervatov je na območju državnih gozdov, s katerimi od leta 2016 upravlja omenjeno podjetje. Kočevsko je tudi največje in najbolj gozdnato slovensko območje Natura 2000, ki po površini obsega nekaj več kot 100 kvadratnih kilometrov, so zapisali.

Glavna tema letošnjega tedna je načrtovanje razvoja gozdov. Foto: BoBo
Glavna tema letošnjega tedna je načrtovanje razvoja gozdov. Foto: BoBo

Dragoceni ostanek starodavnih bukovih gozdov

Pragozd Krokar je bil skupaj z gozdnim rezervatom Snežnik in 76 različnimi območji v 12 evropskih državah vpisan na seznam Unesca kot dragocen ostanek starodavnih bukovih gozdov.

Omenjeni pragozd je s površino 74,5 hektarja največji od štirih pragozdnih ostankov na Kočevskem in je v lasti države.

Kot so poudarili na zavodu za gozdove, z drugimi slovenskimi gozdnimi rezervati, ki skupaj merijo več kot 9500 hektarjev, predstavlja simbol slovenskega sonaravnega in večnamenskega gospodarjenja z gozdovi. K ohranjanju in izboljšanju upravljanja gozdnih rezervatov Unesca pomembno prispevajo tudi dejavnosti projekta Beech power, ki je financiran v okviru programa Interreg Central Europe.

"Vpis gozdnih rezervatov Krokar in Snežnik na seznam svetovne dediščine predstavlja pomembno priznanje slovenskemu gozdarstvu ter našemu zdajšnjemu in preteklemu delu z gozdovi, v katerega so vključene številnih generacije gozdarjev. Pomeni nam spodbudo za strokovno delo s slovenskimi gozdovi tudi v prihodnje," je ob današnjem dogodku poudaril državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Anton Harej.

Teden gozdov 2021

Odprtje pragozdne poti obenem služi tudi kot uvod v Teden gozdov 2021, ki bo letos potekal od 24. do 30. maja pod geslom Načrtno z gozdom.

Glavna tema letošnjega tedna je načrtovanje razvoja gozdov, izpostavljeni temi pa bosta tudi gozdne učne poti in velike zveri, so pojasnili na zavodu za gozdove.

Vršilec dolžnosti direktorja zavoda za gozdove Janez Logar je ob tem izpostavil, da so slovenski gozdovi zaradi skrbnega načrtovanja in gospodarjenja z njimi v dobrem stanju, o čemer pričajo tudi kazalniki ohranjenosti gozdov.