"Zadnje poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano kaže, da so vode skladne s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Kopanje v Kopru je varno," je poudaril koprski župan Aleš Bržan. 17. junija pričakujejo novo poročilo laboratorija za vzorce, ki so jih vzeli 11. junija, predhodne ocene pa naj bi kazale, da je voda za kopanje primerna.

Temu pa nasprotuje poročilo NIJZ-ja z 11. junija, ki naj bi trdilo, da je bila voda na kopališču Žusterna in na odseku obale Žusterna na pogled motna, peneča se, ter da je bilo zaznati vonj po fekalijah. "To je zelo nenavadno," je dejal župan in dodal, da gre po njegovi oceni za napade, ki škodijo občini tik pred turistično sezono. "Ne bomo dopustili, da nekdo uničuje turistično sezono," je zagotovil in napovedal sprožitev ustreznih pravnih postopkov.

Župan je tudi povedal, da naj bi imeli neuradno informacijo, da naj bi nekdo z NIJZ-ja naročil, naj nepotrjen in nedokončan zapisnik pregleda NIJZ-ja pride v javnost. Ravnanje NIJZ-ja je po njegovem mnenju v tem primeru nedopustno. Tako v Žusterni kot tudi drugje v Kopru ni prišlo do onesnaženja obale ali morja. Po besedah Bržana naj sicer ne bi imeli težav s tem, da bi morali izobesiti rdečo zastavo, vendar le, če voda res ne bo primerna za kopanje.

Pregled pokazal, da so priključki hiš ustrezni

Vodja urada za gospodarske dejavnosti, okolje in promet na koprski občini Raf Klinar je sicer spomnil na dejstvo, da so delavci komunalne družbe Marjetica Koper pred kratkim očistili hudourniške kanale, tudi struge iztočnega dela hudournika Žusterna, ki so ga opravili po končanih delih ureditve dna struge tega območja hudournika.

Pregledali so tudi, ali so rešili priključke hiš, za katere so leta 2019 ugotovili, da imajo kanalizacijo speljano v iztok meteorne vode v morje. Kot so zagotovili, je pregled pokazal, da so rešeni vsi priključki, tako kažejo tudi analize, ki jih dvakrat mesečno izvaja laboratorij za zdravje, okolje in hrano.