Po podatkih Agencije RS za okolje je v naši državi na rekah, jezerih in morju skupno 48 odsekov naravnih kopalnih voda. Kopalna sezona se je na morju sicer uradno začela že 1. junija, s 15. junijem pa se je odprla tudi na vseh celinskih vodah. Medtem ko se bo tam končala 31. avgusta, se bo na morju končala 15. septembra.

Na kopališčih bo letos veljal podoben režim obratovanja kot lani. Tako kot lani bo kljub uradnemu začetku še naprej ključno spoštovanje ukrepov. Obiskovalci bodo morali razkuževati, ohranjati varnostno razdaljo, v zaprtih prostorih na kopališčih pa nositi obrazno masko.

Javno podjetje Marjetica Koper in Javni zavod za šport Mestne občine Koper, upravljavca koprskih kopališč, sta se že pred sezono lotila vzdrževalnih in obnovitvenih del. V Kopru so na mestih, kjer je bila trava dotrajana, to nadomestili s travno rušo, obnovili opazovalni stolp, preuredili garderobne hiške in namestili dodatne zabojnike za ločeno zbiranje embalaže. V Žusterni so poleg rednih vzdrževalnih del postavili tudi nova otroška igrala, zamenjali pesek v peskovniku in tlakovali celotno območje izliva hudournika, ki so ga očistili in uredili. S 14. junijem je svoja vrata za obiskovalce odprl zunanji bazen, v katerem bodo poleti trenirali plavalci in vaterpolisti. Bazen bo obratoval med 8. in 18. uro, za otroke do 4. leta starosti je vstop brezplačen.

Poleg koprskih kopališč se odpira tudi osrednja portoroška plaža

Obe kopališči sta opremljeni s sanitarijami in tuši, na koprskem mestnem kopališču si lahko obiskovalci izposodijo ležalnike, v Žusterni pa bodo konec meseca v morje postavili tudi napihljiva igrala za otroke. Na obeh je na voljo tudi gostinska ponudba, s 1. julijem pa si bodo lahko obiskovalci v knjižnici na plaži brezplačno izposodili različno bralno gradivo.

V Žusterni bo lahko na plaži največ 700 obiskovalcev hkrati, v Kopru pa 500. V primeru polne zasedenosti površin bodo na obeh kopališčih vstop začasno prepovedali, so zapisali na mestni občini.

17. junija je predvideno tudi uradno odprtje osrednje portoroške plaže, na dogodku pa bodo kot simbol kakovosti naravnih kopališč dvignili modro zastavo. Z julijem bo ob Centru vodnih športov znova zaživel tudi Active Koper, ki bo vsem ljubiteljem morja in aktivnega načina življenja ponudil različne dejavnosti.