V običajnih razmerah bi pustni sprevodi sicer zavzeli ulice po državi, a na Ptuju se, čeprav se začenja že 61. kurentovanje, to ne bo zgodilo. Posebnost letošnjega je ravno to, da bo potekalo na spletu.

Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj, pa je napovedala tudi dve novosti. V sodelovanju s Kmetijsko-gozdarskim zavodom Ptuj bodo namreč organizirali natečaj za najboljši pustni krof, v katerem se bodo lahko ločeno preizkusili tako ljubiteljski kot tudi profesionalni peki krofov, podelili pa bodo tudi naslov naj pustne okrasitve. Tu se bo ocenjevala predvsem izvirnost okrasitve zunanjosti hiš ali stanovanj in njihove okolice.

Letošnje kurentovanje se sicer ponaša z nazivom Karnevalska prestolnica Evrope, kot eden izmed najzanimivejših karnevalov na svetu pa ima tudi izjemen turistični potencial.

V sklopu dogodkov bodo obujali tudi spomine na pretekla kurentovanja, razkrivali zanimiva zgodovinska dejstva in pripovedovali zgodbe, ki so se spisale v šestih desetletjih. Branko Brumen, predsednik kurentovanja na Ptuju in podpredsednik Federacije evropskih karnevalskih mest, je spomnil tudi na pomembne dosežke preteklih let. "Tu je največji muzej etnografske pustne kulturne dediščine na prostem v Evropi," je dejal in dodal, da je bil pomemben trenutek predvsem, ko jim je uspelo pridobiti pokroviteljstvo Unesca nad prireditvijo. Tudi obhode kurentov jim je tako uspelo umestiti v reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Prireditev bo na spletni strani in družbenih omrežjih kurentovanja in Visit Ptuj potekala med 2. in 16. februarjem.

Zvonci kurentov so do zdaj vedno odzvanjali po ptujskih ulicah
Zaradi covida brez kurentovega skoka