Veličastne povorke letos ne bo. Foto: EPA
Veličastne povorke letos ne bo. Foto: EPA

Številne vsebine, povezane z največjim slovenskim pustnim festivalom, bodo prisiljeni preseliti na splet.

Še lani je ptujske ulice v času festivala na več kot 60 prireditvah preplavilo več kot 7000 nastopajočih iz 16 držav in več kot 100.000 obiskovalcev. Letos tega na Ptuju ne bo mogoče doživeti, je za TV Slovenija poročala Mateja Tomašič.

"O teh večjih zadevah, ki so v mesto pripeljale množico ljudi, kot smo je vajeni, se zagotovo ne moremo pogovarjati. Tega ne bo mogoče izvesti ne glede na ukrepe. Razmišljamo kvečjemu o kakšnih manjših prireditvah, manjših nastopih skupin, kjer bi zavarovali prizorišče," pojasnjuje direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič.

Med drugim ne bo tradicionalnega kurentovega skoka, mednarodne etnografske in karnevalske povorke, srečanja otrok iz vrtcev. Tudi karnevalska dvorana ostaja zaprta.

"Zagotovo bi si želeli, ne glede na izredno težke čase, da se tradicija nadaljuje," pravi predsednik Zveze društev kurentov Aleš Ivančič.

"Prepričan sem, da bodo tudi kurenti v manjšem obsegu v skladu s tistim, kar bo dovoljeno, da jih bo vendarle mogoče videti, tako na Ptuju kot tudi okoliških krajih. Sicer pa bodo zimski karnevali v evropskem prostoru večinoma v tem izjemno skrajno omejenem obsegu," meni predsednik kurentovanja Branko Brumen.

S kurentovanjem živijo tudi številne okoliške vasi. "To je del našega življenja. Mi se za kurentovanje pripravljamo vse leto. Tistim, ki to radi delamo, nam ni težko," pravi 18. princ karnevala Hinko Šoštarič.

V izložbah po Ptuju bodo postavili na ogled fotografije preteklih festivalov, mesto pa bodo okrasili in mu vsaj s tem dali čar, ki ga ima med kurentovanjem.

Kurentovanje bo letos odpadlo

Cerknica in Cerkno

"Tudi v Cerknici pustnega karnevala letos zagotovo ne bo. Tako so se odločili, saj bi morali sicer priprave začeti že pred pol leta. To pomeni, da bo prireditev, ki jo organizirajo že 43 let, odpovedana. Prvič so jo odpovedali, ko je umrl Tito, drugič pa pred nekaj leti zaradi snežnih zametov," je za TV Slovenija poročala Erika Pečnik Ladika.

Na cerkniškem karnevalu imajo glavno besedo Butalci. Foto: BoBo
Na cerkniškem karnevalu imajo glavno besedo Butalci. Foto: BoBo

Dogodek na glavno ulico sicer vsako leto privabi več obiskovalcev, lani jih je bilo že okoli 20.000. "Oziroma kot pravijo Butalci, jih je vsako leto za enega več kot na Ptuju," dodaja dopisnica Televizije Slovenija, ki pravi tudi, da priljubljeni pustni liki vseeno ne počivajo, ampak na spletni strani nenehno objavljajo svoje modrosti.

V Cerknem glede pustovanja še niso rekli zadnje besede, a skoraj zagotovo bo tudi tam odpadlo, da pa ne bi tradicionalnih lavfarjev pozabili, razmišljajo, da bi arhivske posnetke objavili na spletni strani.

"Ob vsem skupaj se seveda poraja vprašanje, kdo bo letos pregnal to morečo koronsko zimo, če ne bo pusta. Tukaj na Notranjskem vse upe polagamo v Butalce," je sklenila Pečnik Ladika.