Ljubljana je v teh dneh že polna turistov. Foto: Pixabay
Ljubljana je v teh dneh že polna turistov. Foto: Pixabay

Naziv najboljše destinacije za mestni oddih je Ljubljana prejela na podlagi merjenja obiska spletnega portala European Best Destinations, so sporočili iz Turizma Ljubljana. V zadnjem letu je ta portal obiskalo 7,2 milijona obiskovalcev, med njimi največ iz Združenega kraljestva.

Ljubljana je bila najbolj obiskana pristajalna stran v zadnjih 12 mesecih, obiskalo jo je 243.089 obiskovalcev. Največ teh obiskovalcev spada v starostno skupino med 18. in 24. letom (30,4 odstotka), sledijo jim obiskovalci v starostni skupini 25–34 let (18,8 odstotka) in 35–44 let (17,9 odstotka), kar kaže na priljubljenost Ljubljane med mlajšimi in aktivnimi popotniki.

Na lestvico najboljših evropskih destinacij za mestni oddih se je poleg Ljubljane uvrstilo še devet mest – København, Lizbona, Riga, Firence, Pariz, Malaga, Madrid, San Sebastian in Dunaj.

"Mesto, o katerem vsi sanjajo, da bi ga obiskali"

Ljubljana je "trendovska, a varna destinacija, kjer se vsak počuti dobrodošlega. Je odprto, do družin prijazno in zeleno kulturno središče, o katerem vsi sanjajo, da bi ga obiskali," je dejal Maximilien Lejeune, direktor organizacije European Best Destinations. V organizaciji so prepričani, da je Ljubljana vodilna destinacija na mnogih področjih, pomembnih za popotnike, ki iščejo avtentičnost, visoko kakovost storitev, varnost in edinstvena doživetja.

Ljubljana je pred tem postala tudi najboljša evropska destinacija leta 2022. Ta naziv ji je prinesel mednarodno promocijo v vrednosti več kot 10 milijonov evrov, medtem ko je bila vrednost promocije naziva najboljše zelene prestolnice v Evropi v letu 2021 ocenjena na 1,6 milijona evrov.

Ljubljani bodo naziv uradno potrdili v nedeljo na slovesnosti v Varšavi.