Lara skupaj s partnerjem Urošem Polajžerjem zadnja leta potuje po svetu. Svojo fotografsko žilico sta kot samouka razvila do potankosti, njune fotografije so navduševale nove in nove sledilce, tako da se Lara na svojem profilu lahko pohvali že z 268.000 sledilci, Uroš pa jih je zbral prek 74.000. Rdeča nit njunih objav so romantične fotografije v dvoje, ki kar kipijo od topline in ljubezni pa tudi estetske dovršenosti.

Lara in Uroš sta se nekega dne odločila, da bosta prihranke zapravila za potovanja, nato sta se spoznala še s fotografijo. Prve ponudbe podjetij in objektov iz turistične industrije sta prejela po treh mesecih, od takrat pa je šlo le še navzgor. Bolj ko sta potovala in objavljala, več sledilcev sta pridobivala in danes sta že na točki, ko lahko sama postavljata pogoje in izbirata, kam in pod kakšnimi pogoji bosta odpotovala.

Lara na Instagramu objavlja kot @your_passport, Uroš pa kot @your_passage. Imata tudi skupno spletno stran passagepassport.com.

Kljub temu Lara opozarja, da je ogromen razkorak med filtriranimi in retuširanimi objavami na Instagramu, kjer je svet prikazan skozi rožnata očala, in resničnostjo. Zato opozarja: "Instagram je postal popoln filtriran, vrhunec našega življenja, in kar je postalo res nezdravo, je to, da ljudje primerjajo svoja običajna življenja s popolno filtriranimi Instagram življenji drugih ljudi."

Več o njuni službi popotniških vplivnežev pa v spodnjem pogovoru z Laro.

Na vajini spletni strani piše: "Sva ena izmed tistih 'norcev', ki verjamejo v svoje najbolj divje sanje in imajo tudi pogum, da jih uresničijo'." To je v vajini zgodbi o uspehu ključno – da sta verjela, da lahko vajini strasti – potovanja in fotografijo – spremenita v posel. Kaj menita, zakaj v množici popotniških profilov in čudovitih fotografij na Instagramu izstopata?
Na začetku si Instagrama nisva ustvarila z namenom posla. Pristna ljubezen do potovanj in strast do ustvarjanja čudovitih vsebin za prijatelje in družino je bila najina edina želja. Všeč nama je bilo to, da lahko svojo zgodbo deliva s komer koli, ki je bil pripravljen poslušati, in potencialno tudi navdušiti ljudi, da sami spoznajo svet. Proti koncu leta 2016 sva se zavestno odločila, da se osredotočiva na to, kako lahko nekaj, kar naju zanima in veseli, spremeniva v nekaj, s čimer se lahko preživljava.

Ta odločitev nama ni prišla na misel, dokler nisva začela videti resničnega potenciala. Pri okoli 20.000 sledilcih sva lahko opazila, da se ljudje resnično zanimajo za najino zgodbo in najino občinstvo je vsak dan hitro naraščalo. Verjela sva, da če se osredotočiva na to, da sva bolj dosledna in svojim sledilcem zagotoviva večjo vrednost, lahko zgradiva nekaj posebnega.
Bila sva tudi pripravljena zapraviti vse svoje prihranke za potovanja. Pogum, spontanost, motivacija in seveda trdo delo nama je pomagalo priti do te točke, kjer sva danes.

Znana sva po svojih romantičnih fotografijah s čudovitih, eksotičnih lokacij, mnenja pa sva, da nama je najino urejanje slik (editing) pomagalo ustvariti edinstveni fotografski slog in da z njim tudi izstopava. V tem sva dosledna in občinstvo takoj prepozna najine slike. Hkrati stremiva k temu, da na vsaki sliki zajameva tisto čarobnost.

Vajine fotografije so res romantične, tople, vzbujajo čustva, človek dobi občutek, da je vse na svetu krasno in polno ljubezni. A seveda ni vedno vse posuto z rožicami. Zagotovo se vama je med fotografiranjem, iskanjem prave svetlobe, lokacije ali kompozicije primerilo že marsikaj neprijetnega ali vsaj nepričakovanega?

Seveda življenje ni vedno tako glamurozno kot na slikah. Instagram je postal popolnoma filtriran, vrhunec našega življenja, in kar je postalo res nezdravo, je to, da ljudje primerjajo svoja običajna življenja s popolno filtriranimi Instagram življenji drugih ljudi. Med glamurjem in potovanji je veliko neudobnih noči, ur, preživetih za računalnikom, poceni obrokov in stresnih popotniških dni. Nisva par, ki je opustil vsakdanje službe in se odpeljal proti sončnemu zahodu, haha. V ozadju se skriva ogromno in treba je vedeti, da življenje, ki ga živiva, zahteva veliko trdega dela.

Kdaj pomislita, kaj bi počela, če vama ne bi uspelo? Bi se lahko prilagodila na mirno življenje na Štajerskem in "klasični delavnik" od ponedeljka do petka?

Težko si je predstavljati najino življenje drugačno, kot je zdaj. Potovanja so nama prinesla veliko pomembnih življenjskih lekcij in naučila sva se prilagajati različnim situacijam. Tudi v zadnjem letu je bilo ogromno mirnega življenja, preživetega doma. Klasičnega delavnika se bova pa verjetno večno izogibala, ker imava rada raznolikost in spontanost.

Med zadnjimi objavami na vajinih profilih so fotografije z Mikonosa, Maldivov, iz Kapadokije, Stuttgarta. Imata pri objavah kakšna "zlata pravila" – kako pogosto jih objavljata, štejeta, kdo izmed vaju je večkrat na njih, kako kombinirata videe in fotografije? Katere fotografije imajo največji odziv?

Zlatih pravil je več – da ne pretečeta več kot dva dneva brez objave je eno izmed njih. Doslednost je pri najinem delu izrednega pomena. Štejeva nikdar ne in tudi sicer imava dva “glavna” profila. Videi so trenutno izredno popularni in treba se je prilagajati tudi temu, kar je gledano, zato zadnje čase dajeva poudarek ravno videom. Pri fotografijah imajo največji odziv skupne romantične fotografije oziroma “couple shots”.

Po ogledu vajinih objav sem dobila občutek, da je vajina najljubša destinacija plaža. Imam prav?

Zagotovo sva najraje v toplih krajih ob morju. Sicer vedno izbirava države, ki so zanimive, imajo očarljivo pokrajino – pa naj bo to čudovita obala, gore ali puščava. Rada potujeva v nove kraje, kjer izkusiva nove kulture in drugačno kuhinjo. Rada greva tja, kjer še nisva bila, hkrati pa se rada tudi vračava v že poznane kraje, saj ni potrebnega veliko načrtovanja in svoje delo tako lahko opraviva hitreje.

V enem izmed intervjujev ste na vprašanje, kdaj se bosta ustavila, odgovorili, da verjetno takrat, ko bosta obiskala vseh sedem celin. Ste se šalili ali je to res vajina neuresničena želja? Katere destinacije so še na vajini "bucket listi"?

V vsaki šali je nekaj resnice, haha. Pravzaprav so na najin bucket listi najvišje Francoska Polinezija (Bora Bora, Tahiti, Mo'orea), Havaji, Brazilija, Avstralija, Laponska in še mnogo več, bi si pa nekoč želela obiskati tudi najjužnejšo celino.

Zdaj, ko imata toliko sledilcev, si človek predstavlja, da se turistične destinacije in hoteli kar tepejo za vaju. Je to res, so to, s kom bosta sodelovala in kam vaju bo vodila pot, le sladke skrbi? Do kdaj sta "zasedena", kakšni so vajini potovalni načrti za naslednje mesece?

Influencer marketing industrija raste, podjetja namenjajo ogromne vsote za promocijo na Instagramu, tako da dela ne zmanjka. Sama se osredotočava na donosne projekte in takšne, ki so v skladu z najinimi cilji. Najin cilj je, da vse, kar objaviva, prinese veselje in navdih najinim sledilcem in jim tako ostajava zvesta.

Do decembra bova potovala na Jamajko, v Dolomite in morda Sejšele. Raziskovala bova tudi božične sejme. V začetku prihodnjega leta bova na Finskem in hkrati načrtovala naslednja velika potovanja.

Se kdaj kateri izmed vaju na kakšno pot odpravi sam?

Vedno potujeva skupaj. Všeč nama je, da vsak dan skupaj ustvarjava nove spomine, ki jih bova delila in se jih spominjala do konca življenja. To, da sva skupaj, nama tudi pomaga, da se osredotočiva na svoje delo in ustvarjanje vsebine. Nobeden od naju ne čuti potrebe po tem, da bi se na potovanje odpravil sam. Imava iste želje, konjičke, strasti, uživava v istih stvareh. Najlepše se imava vendarle, ko sva skupaj, haha.

Pravite, da na potovanjih praktično vse dobita brezplačno – ne le prenočitev, tudi prevoze, kakšne obleke, dodatke, izdelke. Bivata v najrazkošnejših resortih po svetu. Pa pogledata kdaj cenik namestitve ali storitev v teh hotelih? Vama je pomembno, da vama plačnik zagotovi kar največje razkošje ali so pomembnejše druge stvari?

Treba je vedeti, da je tako, kadar gre za plačane kampanje. Ne potujeva vedno v sklopu projektov in tudi partnerji niso vsi v turizmu, torej ni vedno vse krito. Resda lahko dobiva, praktično katero koli prenočitev želiva, brezplačno, vendar so nama pomembne druge stvari. Odvisno je tudi, kam potujeva – včasih bova raje sama krila stroške, da lahko izkusiva destinacijo, včasih pa je hotel sam po sebi "destinacija". Cenik namestitve pogledava praktično vedno, najpomembnejša pa nama je lokacija in možnost ustvarjanja dobre vsebine, in ne razkošje. Seveda pa se razkošja nihče ne brani, hehe.

Pravite, da je za odlično fotografije zelo pomembno ujeti t. i. "zlato uro", torej svetlobo ob sončnem vzhodu ali zahodu in da so lepi sončni dnevi velikokrat nočna mora za fotografa. Človek dobi vtis, da z vama ves čas potuje fotograf, ki posname fotografije, na katerih sta oba skupaj, a to ni res, te fotografije so posnete s pomočjo stativa, kajne?

Veliko ljudi misli, da potujeva s profesionalnim fotografom oziroma da naju spremlja "tretje kolo", kamor koli greva. v resnici ni tako. Stativ je poglavitnega pomena pri najinem delu, in večino fotografij posnameva kar sama. Sva fotografa samouka in že v prvem letu sva ugotovila, da sva tako tudi najbolj zadovoljna s končnim rezultatom – z lastnim delom.

Mešanje zasebnega in poslovnega življenja ima verjetno svoje pluse in minuse. Kaj je največkrat jabolko spora med vama, sta vedno popolnoma odkrita drug do drugega in si drzneta tudi "raztrgati" kakšno fotografijo ali stavek, ki jo je napisal in objavil partner?

Oh, vsekakor! Hehe! Pri delu sva in morava biti kritična drug do drugega, le na ta način verjamem, da se izboljšujeva in napredujeva. Vedno sva iskrena, vedno je še kaj treba popraviti oziroma spremeniti. Delo si sicer razdeliva, Uroš je boljši v fotografiji in editingu, jaz v kreativi in pisanju. Tako da se nekako izpopolnjujeva.

Vama je covidna kriza "pristrigla peruti"? Sta bila v zadnjih mesecih več v Sloveniji ali sta vseeno našla načine za potovanja?

Zaradi covidne krize vsekakor potujeva precej manj, kot sva prej. Tako kot mnogi drugi v turistični industriji je bilo tudi najino delo prizadeto na vrhuncu lockdownov. Takrat sva čas izkoristila za stvari, za katere prej morda nisva imela časa, kot je najina spletna trgovina, v kateri zdaj prodajava svoje presete (filtre) za fotke. Treba je bilo nekoliko prilagajanja, sva pa zelo vesela, da še vedno lahko nadaljujeva svoje delo in še naprej delava pri različnih projektih, včasih tudi nekoliko več od doma – odvisno, koliko nama covid "dopušča".

V teh dneh je zaradi okoljske konference v Glasgowu še več kot po navadi govora o podnebnih spremembah in nujnosti premika k bolj zelenim dejanjem človeštva. Koliko se vidva na svojih sanjskih potovanjih tega zavedata, kaj pazita na svoj ogljični odtis?

Potovanje na okolju bolj prijazen način je danes nekaj izjemno pomembnega. Pravzaprav je kritično! Dobra novica je, da obstaja nekaj zelo preprostih načinov za bolj zavesten in okolju prijazen način. Vedno si prizadevava, da bi čim bolj zmanjšala svoj odtis, kamor koli greva. Trudiva se tudi ozaveščati in nekaj preprostih nasvetov, kako postati okolju prijaznejši popotnik, deliva tudi na svojem blogu.