Prvi dan sejma v Frankfurtu. Foto: AP
Prvi dan sejma v Frankfurtu. Foto: AP

V mnogo mestih v Nemčiji so božični sejmi začeli sprejemati prve obiskovalce, kar imajo nekateri za tradicionalni začetek prazničnega časa. Stojnice so med drugim odprli v Augsburgu, Berlinu, Frankfurtu in Ulmu, na njih pa je mogoče najti tradicionalno gostinsko ponudbo, od kuhanega vina in punča do pečenic. Trgovci ponujajo tudi veliko idej za praznična obdarovanja, od ročno izdelanih okraskov in sveč do pletenin.

Foto: EPA
Foto: EPA

V Dortmundu drevo iz tisoč jelk

V več mestih je v ponedeljek deževalo ali snežilo, kar pa ni odvrnilo prvih obiskovalcev, da se ne bi sprehodili po prazničnih stojnicah. V Frankfurtu, na trgu Römerberg, je sejem odprl župan Mike Josef, ki je prižgal 25.000 varčnih LED-žarnic na velikem prazničnem drevesu, poroča DPA. A z največjim drevesom se letos ponašajo v Dortmundu, kjer trdijo, da imajo celo najvišje praznično drevo na svetu. Pravzaprav je to cela struktura, ki jo sestavlja več kot tisoč jelk, te pa so okrašene z 48.000 žarnicami.

V Hamburgu, kjer sejem poteka pred mestno hišo, pričakujejo, da bo praznični utrip v mesto privabil približno tri milijone obiskovalcev, ki se bodo lahko sprehodili med 80 stojnicami. V prestolnici Berlin je sejmov več.

Sejmi po Nemčiji se bodo zaprli nekaj dni pred božičem.

Vsi imajo podobno zasnovo

Božični sejmi so posebnost nemško govorečega prostora, njihova tradicija izhaja iz 13. stoletja. Vsi imajo podobno obliko, saj jih običajno postavijo v okolici cerkve, na mestnem trgu ali v bližini gradu.

Za najslavnejše nemške božične sejme veljajo münchenski (najbolj obiskan je na trgu Marienplatz), dresdenski Striezelmarkt, ki se bo odprl v sredo, ter nürnberški.

Prizore iz Frankfurta, Bremna in Dortmunda si oglejte v galeriji.