V Ljubljani bo letos deset okrašenih smrek. Foto: BoBo
V Ljubljani bo letos deset okrašenih smrek. Foto: BoBo

Na Mestni občini Ljubljana napovedujejo raznolik in pester veseli december. Novoletno okrasitev, ki jo vsako leto prižgejo v petek pred prvo adventno nedeljo, bodo v prestolnici prižgali 1. decembra malce po 17. uri na Prešernovem trgu, takrat se bo odprl tudi praznični sejem.

Tudi letos je avtor novoletne okrasitve Urban Modic s sodelavci, mesto pa bo krasilo več kot 50 kilometrov svetlobnih skulptur, lučnih girland in od 850 do 900 različnih svetlobnih teles. "Letos se okrasitev imenuje Oni smo mi ter nosi izredno pomembno sporočilo, in sicer sporočilo medsebojnega spoštovanja. Osrednji element bo leteči krožnik na Prešernovem trgu, ki ponazarja miroljubno in spoštljivo srečevanje različnih kultur," je pojasnila direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek.

Sorodna novica Ljubljana se bo v praznično podobo odela 1. decembra

V Ljubljani bo letos deset okrašenih smrek. Osrednja smreka na Prešernovem trgu že stoji in je visoka 20 metrov, okrašena bo s približno desetimi kilometri lučk. Občini jo je podaril meščan iz Most. Ulice bo krasilo tudi 89 zelenih dreves na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi, Trubarjevi, Bregu, Gallusovem nabrežju in Novem trgu, ta bodo po praznikih vrnili v naravo. Tako kot lani tudi letos meščane vabijo, da zelena drevesa okrasijo z novoletnimi okraski.

Sredstva za okrasitev znašajo 220.000 evrov. Petra Stušek je poudarila, da s prižigom prazničnih lučk izklopijo siceršnjo javno razsvetljavo, zato se račun za elektriko ne poviša. Za sofinanciranje programa je namenjenih 1500 evrov iz proračuna mestne občine, del stroškov pa bodo pokrili donatorji in najemnine sejemskih hišic. Mesto bodo lučke razsvetljevale do začetka januarja prihodnje leto.

Tradicionalni božični koncert bo 24. decembra na Mestnem trgu

Program dopolnjujejo tudi jaslice iz slame s figurami v naravni velikosti, Miklavžev sejem in sprevod, praznični sejem z darilno in gostinsko ponudbo, praznična vasica na Novem trgu, čarobni gozd z ustvarjalnimi delavnicami za otroke, nastopi lajnarjev v Starem mestnem jedru, nastopi pevskih zborov ljubljanskih osnovnih šol pred mestno hišo, pet sprevodov dedka Mraza, predstave uličnih gledališč.

Glasbeni program bo na petih prizoriščih. Ves december bodo na Pogačarjevem trgu koncerti popularne in narodnozabavne glasbe, med drugim bodo nastopili Challe Salle, Čuki, Kingston, Zvita Feltna in Modrijani. Na Novem trgu bodo med 16. in 25. decembrom nastopili Balladero, Generator in HELP! A Beatles Tribute.

Tradicionalni božični koncert bo 24. decembra na Mestnem trgu, z gospelovskimi in božičnimi pesmimi bodo nastopili Oto Pestner in New Swing Quartet. Na Kongresnem trgu pa bodo med 26. decembrom in 1. januarjem koncerti izvajalcev in skupin Hamo & Tribute 2 Love, Big Foot Mama, Milica Todorović, Vlado Kreslin in Mali bogovi, Nina Badrić, Joker Out in Abba Mia.

Ob slabem vremenu bo ognjemet zvočni

Silvestrovanje bo na Kongresnem, Mestnem, Pogačarjevem trgu in na Trgu francoske revolucije. Med drugim bodo nastopili Nika Zorjan, Dinamitke, Mambo Kings in Elvis Jackson. Silvestrovanje za otroke s pravljičnimi junaki pa bo na Kongresnem trgu ob 16. uri.

Ljubljano bo letos razsvetlil petminutni ognjemet z grajskega griča, ki bo stal 6500 evrov, izstrelki pa bodo iz razgradljivih materialov. Ob slabem vremenu bo ognjemet zvočni. Po besedah Petre Stušek z organiziranim ognjemetom pripomorejo k manjšemu številu zasebnih.