Mednarodni dan turističnih vodnikov praznujemo na datum, ko je bila leta 1990 ustanovljena Svetovna zveza društev turističnih vodnikov WFTGA. Globalno ga praznujejo že od leta 1990, Slovenija pa ga je začela praznovati 26 let pozneje, saj je leta 2016 tudi sama dobila svojega zastopnika v tej strokovni organizaciji – Društvo regionalnih turističnih vodnikov Argos.

"Zavedamo se, da domačini običajno ne obiščejo zanimivosti domačega kraja, a na ta dan jim domači vodniki to omogočimo, vse več ljudi pa to tudi izkoristi. Zato je praznovanje mednarodnega dneva turističnih vodnikov v veliki meri posvečeno prav njim," so poudarili v društvu Argos. Letos je sicer možnost vodenj v živo omejena zaradi ukrepov, namenjenih preprečevanju širjenja covida-19. Zato so se številni vodniki in društva odločili za spletna vodenja. "Mnogim obiskovalcem bodo naša spletna doživetja odlično izhodišče za počitnice ali izlet," so prepričani v društvu, ki je spletna vodenja pripravilo za cel konec tedna. Medtem ko nekateri ogledi potekajo v živo s terena, so drugi v obliki predstavitve v živo ali pa v obliki posnetkov.

V Združenju turističnih vodnikov Slovenije, ki vstopa v 33. leto delovanja, se veselijo, da lahko po skoraj letu dni znova vzpostavijo stik s svojimi gosti. Tako so pripravili virtualna vodenja po celotni Sloveniji, v Ljubljani pa pripravljajo tudi vodenje v živo, in sicer z varnim avdiosistemom vodenja. Poudarili pa so, da ne bo šlo za druženje v skupini do 10 oseb, saj bodo gostje lahko razpršeni po večjem območju. Tako želijo tudi vladi pokazati, kako lahko v prihodnje varno zaženejo svojo dejavnost. V združenju pa bodo tudi letos pripravili posebno vodenje za skupino gluhoslepih.

Ljubljana in Maribor z virtualnim sprehodom

Turizem Ljubljana danes vabi na virtualni ogled Skrite zgodbe stare Ljubljane. Udeleženci se bodo podali na virtualni sprehod po zgodovinskih mestnih trgih in uličicah, nabrežjih Ljubljanice, mimo žlahtnih stavb in po manj znanih predelih prestolnice, so navedli. Ljubljanski grad pa vabi na ločen virtualni ogled, ki bo razkrival zgodbe izza grajskih zidov.

Mednarodni dan turističnih vodnikov bo spletno potekal tudi v Mariboru. Zavod za turizem Maribor je namreč na svojem profilu na Facebooku pripravil virtualno predstavitev Maribora v živo. Mariborska vodniška služba, ki jo vodi Turistično-informacijski center, ki je lani organiziral 107 vodenj, kar je za 75 odstotkov manj kot v letu 2019. Delež slovenskih vodenj je sicer v primerjavi z letom 2019 zrasel za 125 odstotkov, obiskovalci pa so se odločali predvsem za vodenja za individualne goste in za manjše skupine.

Tudi Društvo turističnih vodnikov Krasa in Brkinov virtualna vodenja v obliki videoprispevkov pripravlja na Facebookovi strani. "Ob celi pahljači tematik in avtorskih pristopov vam bomo dokazali, da kljub letošnjim novostim v tehniki in načinu dela še kako obvladamo vodniško delo," so napovedali v sporočilu za javnost in še poudarili, da delo vključuje razkazovanje in pojasnjevanje obiskovalcem lokalnih zanimivosti, značilnosti in posebnosti, povezanih z ljudmi in naravo prostora.

Videorazglednice v Portorožu in Piranu, v Šaleški dolini tudi vodenje v živo

Za dejavnosti ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov so se tudi letos odločili na destinacijah Portorož in Piran. Tam bodo mednarodni dan turističnih vodnikov zaznamovali z videorazglednicami pod skupnim sloganom Odkrijte zgodbe, ki jih skriva naša Istra. Vodniki so tako pripravili kratke, polminutne videoposnetke, ki bodo gledalce popeljali po poteh slovenske Istre ter s tem vzbudili interes za odkrivanje novih, avtentičnih doživetij in še neodkritih zgodb.

V Šaleški dolini so pripravili različna virtualna vodenja, pa tudi vodenja v živo. "Zavedamo se pomembnosti dela turističnih vodnikov in njihove vloge pri ozaveščanju naravne in kulturne dediščine ter tematskih vodenj, ki puščajo pri obiskovalcih pomembne sledi," je zapisala Mestna občina Velenje in dodala, da so ponosni na delo turističnih vodnikov, saj tudi zaradi njih obiskovalci destinacijo zapuščajo s prijetnimi spomini in se tudi radi vračajo.

Turistični vodniki sicer opozarjajo na velik izpad prometa v lanskem letu in pozivajo k čimprejšnjemu ponovnemu zagonu dejavnosti. Društvo Argos je tudi pred letošnjim mednarodnim dnevom turističnih vodnikov pripravilo novinarsko konferenco, na kateri so pozvali k okrepitvi pomoči turističnim vodnikom, tudi v obliki sredstev za izobraževanja in nakup opreme za izvajanje virtualnih turističnih vodenj. Slovenska turistična organizacija je sicer napovedala nov javni poziv za turistične vodnike, vreden 300.000 evrov, ki pa bo objavljen, ko bo država epidemiološko prešla v rumeno fazo.