Na Zvezi za prosto letenje Slovenije menijo, da je pravilnik nepremišljen. Foto: BoBo
Na Zvezi za prosto letenje Slovenije menijo, da je pravilnik nepremišljen. Foto: BoBo

Svet Severnoprimorske regije je na današnji seji v Novi Gorici veliko časa posvetil pravilniku o jadralnem zmajarstvu in padalstvu, ki je v Posočju in na Goriškem povzročil kar nekaj slabe volje. Turistični delavci, zmajarji in padalci pa si očitno lahko oddahnejo. Zaradi nesmiselnosti nekaterih členov, na katere je opozorila Zveza za prosto letenje Slovenije, so v sredini tega tedna na pristojnem ministrstvu zadržali njegovo izvajanje.

Na Zvezi za prosto letenje Slovenije menijo, da je pravilnik nepremišljen, nenatančen in nepotreben. Damjan Pregelj, predsednik zveze, pojasnjuje, da je srž problema v tem, da padalci in zmajarji od začetka leta ne smejo več leteti brez posebnih registrskih oznak na padalu.

To ni v skladu niti z evropskimi direktivami niti z zakonom o letalstvu, še razlaga Pregelj. Posledice so po njegovih besedah že vidne: "Tujci, ki že imajo rezervacije prenočišč, so takoj po uveljavitvi tega zakona klicali svoje gostitelje in spraševali, kaj je s tem. Dejali so, da če bo zakon obveljal, bodo stornirali rezervacijo."
Postopek za pridobitev registracije bi od letenja odvrnil večino padalcev in zmajarjev, je dejal Pregelj. "Tisti, ki skače, bi moral vložiti na Agencijo za civilno letalstvo ali pa na direktorat, ne vemo točno kam, zahtevo za registracijo padala, da bi mu izdali neko dodatno tablico."
Na nesmiselnost pravilnika je v parlamentu opozoril tudi bovški poslanec Danijel Krivec, ki je povedal, da bi Posočje ostalo brez milijona in pol evrov iz naslova turističnega dotoka s strani jadralcev in padalcev. Očitno so tudi na ministrstvu za infrastrukturo ugotovili, da je pravilnik problematičen, saj so sredi tega tedna odločili, da njegovo izvajanje zadržijo do konca leta.

Nataša Uršič, Radio Koper