Tudi vadba v vodi in plavanje sta koristna za zdravje. Foto: BoBo
Tudi vadba v vodi in plavanje sta koristna za zdravje. Foto: BoBo

"Obiskovalcev v vodnem mestu Atlantis je sicer manj, kot jih je bilo v prejšnjih letih v tem času, pa vendar s tem ni nič narobe," pravi direktorica Nataša Keršič Razinger. Zaradi preventive so namreč pri svojem delu omejeni in tudi ponudba je letos okrnjena, saj morajo še posebej paziti na medsebojno razdaljo med kopalci.

"Teh ukrepov je kar precej, pri nas že pred vstopom v Atlantis opozorimo vse obiskovalce, da morajo nositi zaščitno masko, in sicer od vstopa v objekt, čez recepcijo in garderobe in tudi v sanitarjih. Dejansko lahko snamejo masko le na kopališču, v bazenu, pa če gredo v gostinski lokal, potem ko dobijo hrano. Tudi naročati morajo z masko," je povedala Keršič Razingerjeva.

Razingerjeva dodaja, da je NIJZ pripravil dobra priporočila, ki ob njihovem upoštevanju zmanjšujejo možnost okužbe. Samo kopanje v bazenu pa pravzaprav pomeni minimalno tveganje.

Evropska zveza kopališč, katere član je vodno mesto Atlantis, je pripravila študijo, s katero dokazuje, da so kopališča med bolj varnimi javnimi prostori.

Temeljni sestavini razkužil, ki se uporabljajo na javnih površinah, sta običajno klor ali alkohol. "Bazeni, ki so klorirani, so dejansko izjemno varno okolje, kjer še ni bil nikoli dokazan prenos okužbe, ker klor dezinficira. Če se spoštujejo pravila, če se upošteva distanca in če se dosledno razkužuje na teh obbazenskih površinah, načeloma mislim, da je obisk dokaj varen."

Da so ležalniki ustrezno razkuženi in med seboj umaknjeni za meter in pol skrbijo predvsem reševalci iz vode, ki obiskovalce tudi opozarjajo na novo kulturo kopanja na kopališčih. Foto: BoBo
Da so ležalniki ustrezno razkuženi in med seboj umaknjeni za meter in pol skrbijo predvsem reševalci iz vode, ki obiskovalce tudi opozarjajo na novo kulturo kopanja na kopališčih. Foto: BoBo

Na bazenih skušajo preprečiti, da bi nastala gneča, ki je tvegana takoj, ko se ne upošteva varna razdalja. V Atlantisu vsako uro temeljito razkužijo vse sanitarne prostore in prhe. Za vsakim obiskovalcem razkužijo tudi garderobne omarice in ležalnike.

Pozitivno jih je presenetilo, kako dosledno se kopalci držijo pravil, zato z njimi posebnih težav nimajo, je pojasnil Rok Guna, vodja animacijskih programov. "Starši so zelo razumevajoči, otroci so navajeni iz šolskega sistema na vse te maske, razkuževanje in jim je to že kmalu prišlo v kri, jim je postalo logično. Teh težav konkretno na otroških programih nimamo. Ok, gostje so različni, eni ne verjamejo več v korono, eni se je bojijo, vsak se drugače odziva, tudi mi se moramo prilagoditi vsakemu posamezniku. Ampak večina ljudi spoštuje navodila kopališča."

Kopališče Kolezija v Ljubljani bi svoja vrata za obiskovalce običajno odprlo že maja, letos pa so to preprečile razmere zaradi novega koronavirusa, pojasnjuje vodja kopališča Boštjan Albreht: "Kopališče smo letos iz tega razloga odprli pozneje, odprtje je bilo 16. junija, obisk je opazno nižji v primerjavi z lanskim letom. Delno je tako zaradi pozne otvoritve, nekoliko zaradi slabšega vremena, večino pa seveda zaradi koronavirusa. Obratovanje smo nekoliko prilagodili, notranji del garderob je zaprt, vhod je samo neposredno na kopališče, urnik samega kopališča pa ostaja enak lanskemu. Predvsem previdno nadziramo vstope na kopališče, v stavbi je treba nositi maske, za vhod v sanitarije prav tako. Med samim gibanjem po kopališču je treba upoštevati razdalje med obiskovalci – na ploščadi je meter in pol, v vodi pa dva metra. To je to poleg splošnih ukrepov: razkuževanje površin, umivanje, maske, zagotavljamo tudi razdalje in obiskovalce obveščamo o ukrepih."

Tudi pri njih nimajo težav z obiskovalci. Priporočil se najbolj držijo starejši, tisti mlajši, bolj razposajeni, pa malo manj, vendar opozorila reševalcev takoj ubogajo, nam je povedala reševalka Anastazija Radić.

Ali je izkušnja zaradi strožjih razmer kaj slabša? Obiskovalci menijo, da ne, več pa v spodnjem prispevku.

Na bazenih nova pravila, manj obiskovalcev, a živahno