Doslej se je v poletni turistični sezoni dogajalo, da so številni uporabniki supov priveslali na otok in svojo desko pustili ležati na obali otoka, ob vstopno-izstopnih mestih. Foto: BoBo
Doslej se je v poletni turistični sezoni dogajalo, da so številni uporabniki supov priveslali na otok in svojo desko pustili ležati na obali otoka, ob vstopno-izstopnih mestih. Foto: BoBo

S spremembo plovbnega režima po besedah blejskega župana Antona Mežana natančno določajo, katera plovila smejo in katera ne smejo biti na jezeru. Pojavljajo se namreč nova plovila, ki doslej v plovbnem režimu niso bila zajeta.

Leseni čolni ostajajo. Foto: BoBo
Leseni čolni ostajajo. Foto: BoBo

"Razvoj tehnologije prinaša številne nove izdelke za plovbo ali izvajanje rekreacije na vodi. Tako se razvijajo športni rekviziti, ki dosegajo velike hitrosti, kar pomeni tudi večjo nevarnost za preostale deležnike, kot so denimo plavalci," poudarjajo na Občini Bled. Problematične naj bi bile zlasti lebdeče deske, ki dosegajo velike hitrosti.

V blejski občinski upravi glede na prostorsko omejitev jezera in številčnost uporabnikov menijo, da je treba zaradi varnosti na Blejskem jezeru uporabo tovrstnih pripomočkov omejiti oziroma določenih tudi prepovedati.

"Na jezeru ne bodo več dovoljenje deske na različne pogone, ki so lansko poletje švigale med glavami plavalcev, kar bi lahko hitro vodilo do nesreče," je dejal župan. V plovbni režim bodo tako zapisali, da na jezeru ni dovoljena plovba in uporaba kajtov, kakršnih koli desk ter športnih rekvizitov na električni ali motorni pogon.

Dovoljeni bosta samo plovba in uporaba plovil ter športnih rekvizitov, ki so izrecno navedeni v odloku

Med dovoljenimi plovili so pletne, leseni čolni, športni veslaški čolni in spremljajoča plovila na električni pogon v času vadbe in prireditev, jadrnice dolžine do 6,5 metra, jadralne deske, deske na ročni, nožni ali vetrni pogon, supi in plovila na električni pogon za izvajanje podvodnih dejavnosti na področju ekologije ter zaščite naravne in kulturne dediščine.

Medtem ko supov na Blejskem jezeru ne nameravajo prepovedati, pa ne bo dovoljeno njihovo puščanje na plavajočih napravah ob Blejskem otoku, kjer bodo lahko pristajali le leseni čolni na vesla. Doslej se je v poletni turistični sezoni dogajalo, da so številni uporabniki supov priveslali na otok in svojo desko pustili ležati na obali otoka, ob vstopno-izstopnih mestih ter na plavajočih napravah, kar želijo na občini omejiti.

Blejski otok je kulturni spomenik državnega pomena, zato zanj velja poseben varstveni režim. Foto: BoBo
Blejski otok je kulturni spomenik državnega pomena, zato zanj velja poseben varstveni režim. Foto: BoBo

Kot so poudarili na občini, je Blejski otok kulturni spomenik državnega pomena, zato zanj velja poseben varstveni režim. Gre za izjemen krajinski motiv, nenadomestljiv simbol Bleda, Gorenjske in Slovenije, so opozorili in dodali, da je treba temu varstvenemu režimu podrejati tudi druge rabe otoka.

Globa za kršitev plovbnega režima še vedno znaša 600 evrov

O predlaganih spremembah plovbnega režima bodo blejski svetniki odločali na današnji seji, in sicer predvidoma po skrajšanem postopku, saj gre za manjšo spremembo odloka.

Vsebinsko so bili s predlaganimi spremembami seznanjeni že številni deležniki, ki izvajajo dejavnosti na Blejskem jezeru in so imeli možnost podati pripombe, ki so bile deloma upoštevane, so pojasnili na občini.

Za poletje so napovedali tudi poostren nadzor, pri čemer globa za kršitev plovbnega režima ostaja nespremenjena in znaša 600 evrov.