Protestov na Parosu je bilo že več, fotografija je s konca julija. Foto: Reuters
Protestov na Parosu je bilo že več, fotografija je s konca julija. Foto: Reuters

Podobne zahteve se pojavljajo na vse več grških otokih, zato so skupnosti mediji nadeli ime Gibanje brisač. Najprej so se ljudje začeli zbirati na Parosu, nato tudi na sosednjem otoku Naksos, oglasili so se tudi domačini v nekaterih priljubljenih letoviščih tako na severnem kot južnem delu države.

Vsem je skupno isto – domačini opozarjajo, da v poletnih mesecih na plažah zanje preprosto ni več prostora. "Domačini imamo radi mir, zato ne želimo, da bi plaže zasedla podjetja, ki jim je pomemben le denar, ne pa narava in prijetno vzdušje. Ne želimo, da bi plažo zasedli senčniki in ogromne lesene postelje, ki nimajo nič skupnega s preprostostjo otoka," je dejal domačin s Parosa.

Grčija vsako leto, največ pa seveda poleti, sprejme več milijonov turistov, saj se lahko država pohvali s 16.000 kilometrov dolgo obalo in stotinami plaž. Plaže v državi so javne, a v zadnjem času se pojavlja vse več podjetij, ki so dobila dovoljenje za oddajanje ležalnikov in senčnikov, s katerimi zasedejo najlepše dele plaž na otokih.

Množica ležalnikov in senčnikov na plaži Agios Prokopios na Naksosu. Foto: Reuters
Množica ležalnikov in senčnikov na plaži Agios Prokopios na Naksosu. Foto: Reuters

Protestniki opozarjajo, da cena za dva ležalnika in senčnik pogosto preseže celo 100 evrov na dan, v številnih primerih pa se podjetja razširijo precej čez dogovorjeno območje plaže, tako da ostane le malo prostora za tiste, ki želijo le položiti brisačo na tla in se sončiti.

"Ne želimo se prepirati, želimo samo sporočiti, da poskušamo znova pridobiti pravico do prostega dostopa do naših plaž," je dodal drugi protestnik, medtem ko se je sprehajal med ležalniki na plaži Marcello na Parosu.

Tudi na sosednjem Naksosu se je 5000 ljudi pridružilo skupini na Facebooku z imenom "Takoj rešimo plaže na Naksosu!", ki je vložila tudi pritožbo. "Plaže so tako polne opreme, da številni ljudje, ki ne želijo najeti ležalnika, nimajo niti prostora, da se usedejo," je dejala ena od organizatork skupine.