Air Serbia je že začel leteti v Zürich in Frankfurt. Foto: BoBo
Air Serbia je že začel leteti v Zürich in Frankfurt. Foto: BoBo

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so že takrat pozdravili sprostitev omejitve letalskega potniškega prometa in poudarili, da je ključnega pomena predvsem za letalske prevoznike, da lahko operativno načrtujejo polete.

Sorodna novica Ponekod prazni sedeži, drugje "zgolj" maske, merjenje temperature tudi na Brniku

Na Fraportu Slovenija so nam sicer pred dnevi pojasnili, da se letalske družbe ukrepe, ki jih bodo uvedle za zajezitev širjenja novega koronavirusa na letalih, določajo same. Na letališču pa so uvedli varnostne ukrepe, kot so obvezna varnostna razdalja v vseh delih letališča, nošenje maske, razkuževanje rok ipd.

Najveretneje bo obvezno tudi merjenje temperature vsaj za del potnikov, so navedli in dodali, da se glede protokola še dogovarjajo s pristojnimi institucijami.

Za zaščito zaposlenih so poskrbeli s steklenimi pregradami, nekateri delavci morajo nositi maske in rokavice, so nam še pojasnili pred dnevi.

Prvi bo v Ljubljano letel Air Serbia

Svoje prve polete je napovedal Air Serbia, ki je že začel leteti v Zürich in Frankfurt. Na prvih poletih naj bi bili večinoma srbski in tuji državljani, ki sicer živijo v tujini. Zaposleni na beograjskem letališču so prve potnike po ponovnem odprtju pričakali ob upoštevanju vseh navodil, poleg mask in rokavic pa so nosili tudi vizirje.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Že v nedeljo bodo leteli v London in na Dunaj, za 29. maj se načrtuje prvi polet v Ljubljano, 31. maja bodo začeli leteti v Pariz in Amsterdam. Air Serbia bo tako prvi komercialni prevoznik, ki bo na ljubljanskem letališču pristal po pandemiji novega koronavirusa.

Ob tem poudarjajo, da bodo na svojih poletih upoštevali vse preventivne ukrepe v skladu s predpisanimi standardi.

Polete začenja tudi Air France

Air France namerava do konca junija vzpostaviti približno 15 % svojega normalnega voznega reda, od tega so zapisali, da želijo polete v Ljubljano začeti najpozneje 24. junija, medtem ko bodo poleti v Beograd in Zagreb morali še nekaj časa počakati.

Sprva bodo leteli dvakrat tedensko, v sredo in soboto, julija pa nameravajo v vozni red vključiti še dodatne polete.

Ob koncu leta 2019 je sicer Air France poudaril, da na Balkanu vidi precej možnosti za razvoj –pred koronakrizo so želeli Ljubljano povezovati z dvema poletoma dnevno.