Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Gre za eno izmed osrednjih letošnjih aktivnosti na področju urejanja parkovne infrastrukture. Akcije se je udeležilo 15 oseb.

Direktor javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) Tit Potočnik je ob tem povedal, da je namen akcije urediti in označiti poti za obiskovalce. Dodajajo jim še učno pot, ki bo lepe razglede obogatila še z dodatno vsebino.

Pri današnji akciji, tako kot sicer pri sanaciji in vzpostavljanju učne poti na sedlu v TNP-ju sodelujejo z drugimi deležniki. Med njimi so Razvojna zadruga Log pod Mangartom, Krajevna skupnost Log pod Mangartom, Turistično društvo Log pod Mangartom, Občina Bovec, novogoriška območna enota Zavoda RS za varstvo narave, Planinska zveza Slovenije, Planinsko društvo Trbiž, direkcija za upravljanje kmetijskih, gozdarskih in ribjih virov iz Vidma in Občina Trbiž.

Po pojasnilih sodelavca strokovne službe TNP Aleša Zdešarja so se v obdobju po sklanem podoru leta 2012 in posledičnemu zaprtju zadnjega dela ceste na Mangartsko sedlo tamkajšnji obiskovalci od parkirišč proti vrhu Sedla odpravljali po priložnostnih, neoznačenih stezah, kar je povzročilo erozijo terena, svoje so dodali tudi kolesarji in celo motoristi, ki so se pripeljali na sedlo.

Erozija je bila najbolj vidna na t. i. pomolu, vrhu sedla, kjer je razgledna točka. Tam je zaradi povsem različne geološke in kamninske sestave kot v okolici debela plast prsti, kar je v visokogorju posebnost. Zaradi stihijske uporabe poti je nastal 1,5 metra globok kanal, nastalo pa je še več stranskih poti, ker po kanalu hoja ni bila več varna.

TNP ima v načrtu trasiranje in utrjevanje enotne planinske poti od izhodišč, to je nižjeležečih parkirišč pred cestno zaporo, do vrha sedla. Projekt je prvi svoje vrste, saj sicer na slovenskem ozemlju za urejanje in vzdrževanje planinskih poti skrbi izključno Planinska zveza Slovenije z mrežo planinskih društev. Nova pot bo nekoliko lažja, položnejša od obstoječe pa tudi bolje utrjena, je še povedal Zdešar.

Ključna novost na poti bo 15 do 18 informacijskih tabel, ki bodo obiskovalce obveščale tako o pravilih hoje v visokogorju, kot o flori in favni, planinstvu, pašništvu in zgodovini tega območja. Obenem je ureditev poti in tabel pomembna tudi za zaščito belke, visokogorske kokoši, katere najpomembnejše življenjsko območje je prav Mangartsko sedlo.

Projekt, ki ga v celoti financira TNP, bo predvidoma stal okoli 40.000 evrov, dela so zaradi ugodnih snežnih razmer lahko začeli že junija, predviden dan odprtja poti pa je 30. avgust, kar pa se zna zaradi nepredvidenih dogodkov zamakniti. Delavce na terenu v tem trenutku najbolj motijo obiskovalci v jutranjih in dopoldanskih urah, ki onemogočajo normalen potek del, je povedal izvajalec del Igor Mlakar.

Delovna akcija na Mangartskem sedlu