Po desetletjih propadanja bodo 125 let staro stavbo nekdanjega zdravilišča, ki ni zaščitena kot kulturni spomenik, porušili in tam prihodnje leto začeli graditi butični hotel. Foto: Zala Čas
Po desetletjih propadanja bodo 125 let staro stavbo nekdanjega zdravilišča, ki ni zaščitena kot kulturni spomenik, porušili in tam prihodnje leto začeli graditi butični hotel. Foto: Zala Čas

Kot je poročala Metka Pirc za Radio Slovenija, lahko samo še ta konec tedna domačini ujamejo pogled na nekdaj znamenito zdravilišče Rimski vrelec. Rušiti ga nameravajo začeti v ponedeljek.

Direktor istoimenskega podjetja, za katerim sta investitorja Marjana Kaker in Branko Dervodel, Peter Čuješ je za Radio Slo venija pojasnil: "Sama odločitev za rušitev vsekakor ni bila lahka. Večina med nami ima Rimski vrelec v lepem spominu. Po posvetovanju s stroko je bilo jasno, da je objekt v izjemno slabem stanju, predvsem je nevaren in tudi nefunkcionalen. Naš cilj je, da projekt realiziramo do leta 2024."

Sorodna novica Rimski vrelec skozi čas – pot čudežnega odkritja starih Rimljanov ob vznožju Uršlje gore

Morebitna obnova 125 let starega objekta bi po njegovih besedah prinesla številne omejitve pri vzpostavitvi sodobne ponudbe novega butičnega hotela, poleg tega bi podaljšala čas gradnje in celotno investicijo drastično podražila. Z novogradnjo pa tako ostajajo v zastavljenih okvirih, torej da v revitalizacijo območja do leta 2024 namenijo od dva do tri milijone evrov.

"Po mnenju arhitekturne in gradbene stroke obstoječi hotelski objekt nima nobenega zdravega jedra, niti zgodovinske vrednosti. Stavba ni zaščitena kot kulturni spomenik. Ob prenovah v preteklih desetletjih je bila podoba prvotne stavbe zgolj umetno poustvarjen," so zapisali v družbi Rimski vrelec, ki je na podlagi pridobljenih mnenj pristopila k izdelavi projektne dokumentacije za rušitev objekta in jo že posredovala na upravno enoto.

Potem ko je občina vrsto let Rimski vrelec neuspešno prodajala, so ga maja lani odkupili zdajšnji investitorji.

Butični hotel, s katerim bodo odgovorili na spremenjene trende v turizmu, naj bi začeli graditi prihodnje leto. "Vprašanje je, kdaj bo množični turizem spet zaživel. Zato je tudi naš projekt usmerjen v butičnost, v manjše skupine, predvsem pa se osredotočamo na aktivne goste," je še povedal Čuješ za Radio Slovenija.

Dodal je, da bodo že marca tam začeli urejati športno-rekreacijski kompleks z otroškim igriščem in lokalom, ki ga bi končali do jeseni, za letos pa načrtujejo še glamping.