Nova koča je zgrajena ne mestu stare iz leta 1955. Predsednik Planinskega društva Srednja vas v Bohinju Jakob Zupanc je za STA povedal, da je društvo leta 1955 od domačina vzelo v najem kombiniran objekt hleva in stana ter ga uredilo v planinsko postojanko.

Pozneje so objekt odkupili in ga večkrat povečali ter obnovili. Pred desetimi leti pa so začeli razmišljati o nesmiselnosti obnove starega objekta, ki ni imel ustreznih temeljev in izolacije.

Predlani so sprejeli končno odločitev o rušitvi in rekonstrukciji objekta. "Na vidiku so bila nepovratna sredstva in ugodna posojila. Imeli smo tudi nekaj svojega denarja in smo zagrizli v to kislo jabolko," je dejal Zupanc.

300.000 evrov so dobili z razpisa za sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj, 600.000 evrov so pridobili z najemom posojila, preostanek od 1,1 milijona evrov vredne naložbe pa so lahko zagotovili sami.

Nova koča energetsko varčna in prijazna do okolja

Dela so začeli septembra lani. Kočo so najprej skoraj v celoti podrli, ohranili so le en manjši del, zato projekt velja za rekonstrukcijo. Po gabaritih je nova koča enako velika kot stara, saj je zaradi lege v Triglavskem narodnem parku tudi ni dovoljeno povečati za več kot deset odstotkov.

Izvedli so podkletitev in postavili zalogovnik za pelete. Po celotni koči je speljano talno ogrevanje. Zupanc je poudaril, da je koča tudi izredno energetsko varčna in požarno varna. Hkrati je do okolja prijazna, saj so leta 2010 s pomočjo evropskih sredstev zgradili čistilno napravo za odpadne vode. Zdaj so v dogovoru z Občino Bohinj v novi koči uredili tudi javne sanitarije.

Na voljo skupna ležišča in družinske sobe

V pritličju bosta kuhinja in jedilnica s 60 sedeži, v prvem nadstropju in v mansardi pa sedem sob in nekaj skupnih ležišč. Kot je pojasnil Zupanc, si ljudje želijo več zasebnosti, zato so se odločili urediti več dvoposteljnih in družinskih sob. Opremili so jih s kopalnicami, pri čemer bodo porabo vode nadzorovali z žetoni. Uredili so tudi sobo, prilagojeno invalidom, in vgradili dvigalo.

Z vsemi spremembami računajo na precej več prenočitev, kot so jih imeli v stari koči, ko so letno našteli le okoli 500 prenočitev, čeprav je z izjemo meseca novembra odprta vse leto. Po novem računajo tudi na tedenske aranžmaje, saj je Uskovnica lahko izhodišče za dnevne izlete. Poleti bo dvakrat dnevno poskrbljeno tudi za brezplačni prevoz s kombijem na planino.

Pri gradnji sodelovali izkušeni domačini

Sorodna novica Planinska zveza manj izkušenim pohodnikom priporoča vodene ture

Skupna uporabna površina objekta znaša okoli 500 kvadratnih metrov, sama gradnja pa je bila precej specifična, je povedal Bojan Lavriha, direktor podjetja Lavriha & co., ki izvaja gradbena dela. Klet in pritličje sta klasična zidana gradnja, nadstropje in mansarda sta iz lesene konstrukcije, streha pa je izdelana iz macesnovih desk.

Kot je izpostavil Lavriha, je izgradnja planinske koče na takšni nadmorski višini in v takšnih okoliščinah velik zalogaj. Da so projekt uspešno izpeljali, so se povezali z domačimi podizvajalci, ki imajo izkušnje s takšno gradnjo. Nekatere dni je na koči hkrati delalo celo 50 ljudi, delali so tudi vso zimo, da so ujeli postavljeni rok.

Slavnostno odprtje prihodnjo soboto

Kočo bodo slavnostno odprli 18. junija. S prireditvijo bodo zaznamovali tudi 90-letnico Planinskega društva Srednja vas, zbrali pa se bodo tudi bohinjski gorski reševalci, ki letos praznujejo 200. obletnico prvega reševanja s Triglava. Na dan dogodka bodo organizirali tudi vodeni planinski in turnokolesarski izleti.