Smučišča nad Mariborom čakajo na prve smučarje. Foto: BoBo
Smučišča nad Mariborom čakajo na prve smučarje. Foto: BoBo

Za začetek nove sezone upravljavci smučišč na Mariborskem in Areškem Pohorju obljubljajo promocijske cene dnevnih smučarskih vozovnic, ki bodo veljale konec tedna. V petek, soboto in nedeljo bodo za odrasle stale 17, za mladino, študente in seniorje 14, za otroke in invalide pa 10 evrov.

Ob tem bo na voljo tudi paketna vozovnica za vse tri dni za 36 evrov za odrasle, 31 za mladino, študente in seniorje ter 21 evrov za otroke in invalide. Vse omenjene vozovnice je mogoče kupiti tudi z letošnjim turističnim bonom, so še sporočili iz javnega podjetja Marprom.

Odprte bodo praktično vse proge na Arehu, medtem ko bo na Mariborskem Pohorju smuka mogoča do spodnje postaje Slemena.

Smučarji v sredo in četrtek bodo pomagali utrditi podlago

Sorodna novica Začenja se smučarska sezona, smučarji morajo izpolnjevati PCT-pogoj

Na Pohorju, kjer so doslej izdelali precej snega s snežnimi topovi, je na višjih predelih zapadlo tudi več kot pol metra naravnega snega. Proge sproti teptajo, prav zato, da bi pred odprtjem še dodatno premešali sneg in utrdili podlago, pa so smučarje na brezplačno smuko povabili že v sredo in četrtek.

Marproma sporoča, da bo brezplačna smuka omogočena med 10. in 13. uro, ko bo delovala sedežnica Pisker.

Dogodkov zaradi covida ne bo

Zaradi epidemičnih razmer ob odprtju posebnih dogodkov konec tedna niso načrtovali, bodo pa vsem imetnikom veljavnih smučarskih vozovnic ponudili brezplačen čaj v pohorskih kočah Koča pod zgornjo postajo gondole, Lisičkin brlog in Martinček pod Bejbiko, Cojza pri zgornji postaji vlečnice Cojzarica ter na terasi in Ski&bike bajti pod hotelom Areh.

Med Bellevuejem in Arehom bo od petka vozil smučarski avtobus, njegov vozni red pa je objavljen na spletni strani smučišča. Kot še opozarjajo na Pohorju, je uporaba žičniških naprav in pripadajočih smučarskih prog dovoljena ob predložitvi dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni in testirani).

Pod zgornjo postajo gondole bo na voljo brezplačen čaj. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Pod zgornjo postajo gondole bo na voljo brezplačen čaj. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Lanska sezona zelo slaba

Tako kot za vsa druga slovenska smučišča je bila zaradi epidemije in večkratnih zaprtij tudi za mariborskega lanska sezona zelo slaba. Našteli so nekaj več kot 83.000 obiskovalcev, medtem ko jih je bilo leto prej blizu 140.000. Tudi zato so za lansko zimsko sezono od države prejeli dobrih 640.000 evrov povračil za žičniške naprave.

Pred novo zimo so v predprodaji doslej prodali okoli 1500 različnih sezonskih vozovnic, kar je več kot v primerljivem času lani. Od tega je bila približno četrtina nakupov opravljena z unovčitvijo bonov.

Cene sezonskih vozovnic in dnevnih med tednom so ostale enake kot lani, medtem ko so jih za smučanje ob koncih tedna malenkost podražili. Med tednom bodo stale 33 evrov za odrasle, 28 za mladino, študente in seniorje ter 19 za otroke in invalide, med konci tedna pa po 36, 31 oz. 21 evrov.

Vsa večja smučišča so odprta

Rogla, Krvavec, Kope in Vogel so novo smučarsko sezono odprli prejšnji petek, v soboto pa so se jim pridružili še v Kranjski Gori, na Kaninu in Golteh.

Pohorske strmine že vabijo