Festivalski program prinaša vinsko-kulinarične in glasbene večere na Lentu, tržnico z lokalnimi izdelki na Glavnem trgu ter številna doživetja Maribora in okolice, kot so vodeni ogledi mesta, tradicionalno splavarjenje po Dravi in tematski izleti v bližnjo okolico. Foto: Teja Fistravec
Festivalski program prinaša vinsko-kulinarične in glasbene večere na Lentu, tržnico z lokalnimi izdelki na Glavnem trgu ter številna doživetja Maribora in okolice, kot so vodeni ogledi mesta, tradicionalno splavarjenje po Dravi in tematski izleti v bližnjo okolico. Foto: Teja Fistravec

Štiridnevno dogajanje v sodelovanju z lokalnimi ponudniki in organizatorji dogodkov pripravlja Zavod za turizem Maribor. Številne festivalske vsebine bodo tekle tudi drugje v mestnem jedru in njegovi bližnji okolici. Skupno 20 dogodkov bo povezalo in predstavilo gastronomsko in turistično ponudbo Maribora, namen festivala pa je tudi prikazovanje običajev in ohranjanje bogate kulturne dediščine.

Prvi festivalski dan bo namenjen večernemu vinsko-kulinaričnemu doživetju na temo spajanja vina in hrane, ki ga bo na Lentu vodil izkušeni sommelier, za kulinarični del pa bo poskrbela kulinarična start-up Miza za štiri.

Sorodna novica Vinski turnir v Hiši Stare trte

Naslednja dva večera bosta združevala gastronomijo in glasbo. V petek bo ob vinski ponudbi mladih štajerskih vinarjev koncert Emkeja in Muzičarjev, v soboto pa bodo obiskovalci ob spoznavanju štajerskih vin, nagrajenih na Decanterju, in kulinarike Restavracije Mak uživali še v nastopu glasbenice Sare Lamprečnik.

Na Glavnem trgu se bodo v petek in soboto na stojnicah predstavili ter svoje izdelke in pridelke postavili na prodaj lokalni ponudniki. Na petkovi tržnici bodo sodelovali imetniki certifikata Naše najboljše, ki ga bodo organizatorji ta dan slovesno podelili novim prejemnikom omenjene kakovostne destinacijske znamke, v soboto pa bo potekala tradicionalna tržnica Okusi Štajerske. Oba dneva bodo pripravili tudi spremljevalni program z glasbenimi nastopi.

Tudi letos bo Turistično društvo Maribor v sklopu festivala v soboto organiziralo splavarski krst, ki bo letos potekal že 37. po vrsti, na njem pa se bodo splavarji poklonili popevki Vesela jesen. Sobotno dogajanje bo začinila Promenada okusov z vinskimi degustacijami pri ponudnikih v mestnem jedru, popoldne pa bo v Sodnem stolpu javna predstavitev dokumentarnega filma Televizije Maribor Štiri stoletja Stare trte z mariborskega Lenta.

Vrhunec festivala bo nedeljska 35. slovesna trgatev Stare trte. Na kulturno-etnografski prireditvi v družbi gospodarja trte, mariborskega župana Saše Arsenoviča, mestnega viničarja Staneta Kocutarja, vinskih kraljic in vitezov ter malečniških bračev bodo nastopili Maja Keuc, Ana Bezjak, Akademska folklorna skupina Študent in skupina Vudlenderji.

Omenjeni dogodek se letos prvič podaja na pot prireditve z manj odpadki, ki ga podeljuje nacionalna "zero waste" organizacija Ekologi brez meja. Na voljo bo ekootok za ločeno odlaganje vseh odpadkov, zavod za turizem pa je ponudnikom na stojnicah zagotovil omejeno število biorazgradljivih krožnikov, prav tako na dogodku ne bo plastičnih kozarcev za enkratno uporabo.