Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Nedavna snežna pošiljka je Soriško lepo pobelila, a za zares dobro smuko potrebujejo še nekaj mrzlih dni in vsaj 30-centimetrsko snežno podlago, med urejanjem smučišča na Soriški planini pravijo njegovi upravljavci. So pa zasnežena pobočja raj za turno smuko.

Dodatna zasnežitev bo z novo naložbo lažja. Kupili so namreč sedem dodatnih snežnih topov. "Okrepljeno zasneževanje je v bistvu skrito pod zemljo – to je nova akumulacija za vodo, zasneževalne linije in pa novo črpališče," je pojasnil vodja smučišča na Soriški planini Domen Pintar. Kot je dodal, so prej lahko zasnežili dobro polovico ene smučarske proge, zdaj pa bodo lahko tri ali štiri.

Sorodna novica Gorenjska turistična središča zakorakala v zimsko sezono

Naložba, ki ohranja tradicijo smučanja na Soriški, je plod dela preteklih let in najetega posojila. "Snežna garancija je za nas res nekaj nujnega, to nam omogoča nemoteno poslovanje. Naši gostje so predvsem družine z mlajšimi otroki, veliko imamo tudi smučarjev začetnikov, raznih klubov, šol v naravi," je dejala direktorica Turističnega centra Soriška planina Polona Golija. Na smučišču so sicer ravno zato povečali tudi otroški smučarski park. "Se pa najdejo na Soriški planini tudi tereni za zahtevnejše smučarje," je ob tem poudarila Golija.

"Načrtujemo, da bomo dosegali približno 50 tisoč obiskovalcev na zimsko sezono," dejal Pintar. Na Soriški planini se sicer trudijo postati celoletni gorski center. "Tako da razvijamo tudi druge dejavnosti skozi celotno leto – pohodništvo, vodeni pohodi, panoramske vožnje s sedežnico, kolesarjenje," je naštela. V načrtu pa je tudi posodobitev žičniških naprav.

Nov sistem zasneževanja na Soriški planini