Že štirinajstič so ustvarili seznam 50 najboljših barov na svetu. Rezultate glasovanja 650 strokovnjakov za pijače so razglasili med podelitvijo nagrad v Barceloni, prvič v zgodovini lestvice pa se je zgodilo, da zmagovalec ni bil bar v Londonu ali New Yorku.

S konkurenco je namreč pometel prav barcelonski bar Paradiso, ki se nahaja v četrti El Born. Ta naj bi bil "resnično mojstrski poskus beznice, ki kombinira tehniko, natančnost in ustvarjalnost, z neomajnim smislom zabave", preprosta zunanjost pa naj bi v popolnem nasprotju z veličastno in igrivo notranjostjo.

Bar z lesenim stropom, ki spominja na stvaritve umetnika Antonija Gaudíja, naj bi se ponašal z "inovativnim naborom in postrežbo natančno pripravljenih koktajlov, ki gostom zagotovijo edinstveno izkušnjo." Lastnika bara Giacomo Giannotti in Margarita Sader sta predana trajnosti – tako podstavki in barski stolčki naj bi bili iz rabljenega materiala, poroča Daily Mail.

Paradiso se je odprl leta 2016, leto pozneje so ga že razglasili za tistega, na katerega je treba biti v prihodnosti pozoren (One To Watch), od takrat pa je vztrajno napredoval po lestvici. Da je premagal londonske in newyorške bare naj bi bil tako dokaz, kako veliko je uspelo doseči celotni ekipi.

New York dominira

Drugo mesto je sicer uspelo obdržati londonskemu Tayēr + Elementary, mesto nižje je osvojil Sips, ki se tako kot zmagovalec nahaja v katalonski prestolnici. Četrto mesto je zasedel bar mehiški bar Licorería Limantour, v najboljšo peterico se je uvrstil tudi Little Red Door v Parizu

Lanski zmagovalec Connaught Bar, ki se nahaja v britanskem glavnem mestu, je letos zdrsnil na osmo mesto.

Na lestvici sicer splošno dominira New York – med 50 najboljšimi se ponaša s kar šestimi bari, kar je več kot katerokoli drugo mesto na svetu. Med deseterico sta Double Chicken Pleas, ki je šesti najboljši bar na svetu, Katana Kitten je osvojila deveto mesto. Pridružujeta se jima še Attaboy na 22. in Overstory na 34. mestu, dve mesti nižje je uvrščen Dante, Employees Only je zasedel 47. mesto.

Prva deseterica najboljših barov na svetu

1. Paradiso, Barcelona

2. Tayēr + Elementary, London

3. Sips, Barcelona

4. Licorería Limantour, Mexico City

5. Little Red Door, Pariz

6. Double Chicken Please, New York

7. Two Schmucks, Barcelona

8. Connaught Bar, London

9. Katana Kitten, New York

10. Alquímico Bar, Cartagena