Za nekatere življenjsko pomembne povezovalne poti, za druge pustolovščina njihovega življenja - predstavljamo nekaj najekstremnejših cest na svetu.

Avtocesta Karakoram med Pakistanom in Kitajsko
Ta stoletje stara trgovska pot, ki je bila nekoč del slovite Svilne ceste, je danes najvišje ležeča asfaltirana cesta. Dolga je 1.200 kilometrov in speljana mimo nekaj najbolj dih jemajočih gorskih razgledov.

Cesta smrti v Boliviji
80 kilometrov ceste iz La Paza v dolino ni zastonj poimenovanih z imenom cesta smrti. Široka je namreč le tri metre, slapi, ki padajo s pečin, jo pogosto namočijo, kar je še posebej nevarno na odsekih, kjer so 600-metrski nezavarovani prepadi. Bolivijske oblasti so zato pred leti cesto dobro modernizirale in ponekod zgradile nove dele, stara trasa pa postaja turistična atrakcija.

Avtocesta čez Saharo, ki preči Alžirijo, Niger in Nigerijo
Ta cesta predstavlja najboljšo puščavsko avanturo. S 4.500 kilometri povezuje tri države, da se odpravite na pot po njej, pa po pripovedovanju tistih, ki so tukaj že bili, potrebujete pogum in malo norosti. Če odmislimo nekatere varnostno vprašljive odseke, je največja ovira (milo rečeno) neprijazno podnebje in okolje. Vročina, pesek, neskončnost puščave.

Cesta Leh, Indija
Visokogorski prelazi, zasneženi vrhovi okoliških gora, ledeniki, ki se tajajo in ustvarjajo reke ... pot po tej indijski cesti je res slikovita. Ob uživanju v razgledih pa je potrebna maksimalna pazljivost, da popotnika ne preseneti plaz ali hrumeči hudournik.