Pri oceni so upoštevali tudi postopanje družb v povezavi s covidom-19. Foto: EPA
Pri oceni so upoštevali tudi postopanje družb v povezavi s covidom-19. Foto: EPA

AirlineRatings pri oceni upošteva evidenco o nesrečah in resnih incidentih letalskih družb, starost flote njihovih letal ter uporabo operativnih inovacij. V zadnjih dveh letih je letalski sektor močno prizadela pandemija covida-19, zato ocenjujejo tudi sprejete protokole letalskih družb, poroča CNN.

Med analiziranimi 385 letalskimi družbami po vsem svetu je prvo mesto osvojila novozelandska družba Air New Zealand.

Glavni urednik avstralske strani AirlineRatings.com Geoffrey Thomas je pojasnil, da so se zanje odločili "zaradi odličnega zapisa o nesrečah in incidentih, številnih novosti v pilotski kabini, usposabljanja pilotov in zelo nizke starosti flote".

Seznam najvarnejših družb po AirlineRankings.com

1. Air New Zealand
2. Etihad Airways
3. Qatar Airways
4. Singapore Airlines
5. TAP Air Portugal
6. SAS
7. Qantas
8. Alaska Airlines
9. EVA Air
10. Virgin Australia/Virgin Atlantic
11. Cathay Pacific Airways
12. Hawaiian Airlines
13. American Airlines
14. Lufthansa
15. Finnair
16. KLM
17. British Airways
18. Delta Air Lines
19. United Airlines
20. Emirates

Novozelandska družba je v zadnjih 40 letih vodilna pri napredku glede operativne varnosti, med drugim je med prvimi preizkusila novo tehnologijo na osnovi umetne inteligence Assaia Apron AI, ki je skrajšala čas pripravljanja letala na ponovni vzlet po pristanku. Uspešni so tudi pri ponovnem usposabljanju pilotov po vrnitvi iz karantene ali po prebolelem covidu-19.

SAS na šestem mestu, Lufthansa na štirinajstem

Air New Zealand sledijo Etihad Airways, Qatar Airways, Singapore Airlines in TAP Air Portugal, skandinavski SAS. Nemška Lufthansa je na 14. mestu, British Airways na 17. V prvi dvajseterici so tudi ameriški prevozniki American Airlines, Delta in United.

Med najvišjimi mesti presenetljivo ni zaslediti avstralskega Qantasa, ki je bil razglašen za najbolj varnega prevoznika med letoma 2014 in 2017 ter nato med 2019 in 2021. Letos se je znašel šele na sedmem mestu zaradi "rahlega povečanja incidentov skupaj s starostjo flote". Oktobra 2021 so Qantasov Boeing na poti Pertha v Adelaide preusmerili zaradi "neravnovesja v gorivu", kar je obravnavano kot resen incident.

Med nizkocenovnimi prevozniki najvarnejši Allegiant Air

Pri AirlineRatings so sestavili tudi seznam najvarnejših nizkocenovnih družb, ki si sledijo v naslednjem vrstnem redu: Allegiant Air, easyJet, Frontier Airlines, Jetstar Group, Jetblue, Ryanair, Vietjet Air, Volaris, Westjet in Wizz Air.