Najbolj zasedeni so nastanitveni objekti ob Kolpi. Foto: BoBo
Najbolj zasedeni so nastanitveni objekti ob Kolpi. Foto: BoBo

Ponudniki uvedbo bonov pozdravljajo, so zatrdili v Razvojno informacijskem centru Ric Bela krajina, višja svetovalka Barbara Vraničar pa je ocenila, da ima Bela krajina za zdaj dobro poletno turistično sezono.

Tja sicer prihajajo gostje, ki cenijo butična, avtentična in zelena doživetja, kar se je med koronakrizo pokazalo kot idealna ponudba. Bela krajina je namreč "idealna tako za aktivne turiste kot za tiste, ki iščejo sproščujoč in miren oddih od vsakdana", saj je skoraj polovica tega turističnega območja v posebnem varstvenem območju Nature 2000.

Počivalšek: Izkoristite bone za dušo in za slovenski turizem

V Beli krajini, kjer so imeli zadnja leta do 70-odstotni obisk gostov iz Slovenije, letos ti prevladujejo, je dodala. Najbolj zasedeni so nastanitveni objekti ob Kolpi, "saj je še vedno največ zanimanja za oddih na obkolpski rivieri". Veliko povpraševanja imajo tudi druge nastanitvene zmogljivosti, kot so počitniške hiše in kmetije z nastanitvijo. Zadnje analize kažejo tudi rast povpraševanja po družinskem turizmu.

1300 ležišč

Po podatkih Vraničarjeve v Beli krajini delujejo trije glampingi in 12 kampov. Nekateri od teh ponujajo kombinacijo obojega, drugi pa tudi postajališča za avtodome. Turistično območje Bela krajina s preostalimi nastanitvenimi zmogljivostmi premore skupaj približno 1300 stalnih ležišč.

Po podatkih Statističnega urada RS so sicer v Beli krajini v letošnjih prvih treh mesecih našteli nekaj več kot 5200 prenočitev, kar je skoraj polovica manj kot v enakem lanskem obdobju. Zaradi epidemije novega koronavirusa aprila medtem turističnih prenočitev sploh niso imeli.

Belokranjske novosti

Med novostmi belokranjske turistične ponudbe je Vraničarjeva poudarila, da je na kmetiji Zupančič ob izviru Jelševniščice pri Črnomlju, ki je znan kot eno od treh do zdaj odkritih belokranjskih nahajališč črne človeške ribice, letos zaživel informacijski center z muzejem na prostem.

Slovenska različica Bookinga: rezervacije spanja in opazovanja medvedov

V Krajinskem parku Lahinja, ki temelji na doživljajskem turizmu, so prenovili podest, ki omogoča sprehod po mokrišču Nerajski Lugi, v informacijskem centru Veliki Nerajec, ki je urejen v 250 let stari hiši, pa lahko obiskovalci podoživijo življenje prednikov.

V metliškem mestnem jedru so nedavno odprli Hišo dobrot Bele krajine, ki ponuja izvirne in izročilne belokranjske izdelke, v Semiču pa so v sklopu čezmejnega projekta Misterion lani nadgradili Kraško učno pot od Lebice do Krupe. Uredili so tudi dostop do kraške jame Judovska hiša, postavili so učilnico v naravi, uredili razgledno točko in postavili didaktična igrala. Označili so naravno in kulturno dediščino ter prek Krupe položili brv.

Belokranjci vabijo tudi k ogledu Centra narave Bele krajine v semiški muzejski hiši s krajevnimi zbirkami, v Metliki pa k sprehodu po učni poti ob strugi potoka Obrh.