Foto: Sporočilo za javnost/Gašper Stopar
Foto: Sporočilo za javnost/Gašper Stopar

V občini Ivančna Gorica v Dolini pod Kalom, ki je sicer znana po dirkah v motokrosu, svoja vrata uradno odpira doživljajski Park Cukarca. Od idejne zasnove do odprtja največjega doživljajskega parka na Dolenjskem, ki se razprostira na 10 hektarjih, je sicer preteklo pet let, park v bližini Šentvida pri Stični pa je uradno odprl župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad. "Verjamem, da bo park s svojo atraktivnostjo pritegnil zanimanje iz vseh koncev Slovenije ter bo tako pomembno vplival tudi na razvoj turizma," je ob odprtju parka dejal in poudaril, da je Park Cukarca z novimi možnostmi, ki jih ponuja, izjemna pridobitev za občane.

Nova pridobitev naj bi bila trajnostno usmerjena turistična destinacija s ponudbo, ki prvotno naslavlja družine, namenjena pa je tudi vsem posameznikom, ki si želijo sprostitve, adrenalinskih doživetij, izobraževanja, urjenja gibalnih spretnosti in aktivnega preživljanja prostega časa. S parkom želijo spodbuditi tako mlade kot tudi starejše h gibanju na prostem in jih odvrniti od uporabe elektronskih naprav.

Ureditev parka, pri kateri so sodelovali lokalni prebivalci, je potekala delno z zasebno investicijo, delno pa s pomočjo sredstev, pridobljenih na razpisu Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Velik del parka je namenjen kolesarstvu

Poleg adrenalinskega parka, ki obsega 50 vaj v skupni dolžini 500 metrov, na štirih različnih višinah, sta v parku med drugim tudi največji umetni plezalni steni v Sloveniji, ki segata do višine 10 metrov in sta umeščeni v naravni prostor.

Velik del parka je sicer namenjen kolesarstvu – obiskovalci bodo lahko v okviru kolesarskih površin svoje spretnosti preizkusili na dveh kolesarskih progah v skupni dolžini dobrega kilometra. Del kolesarskega parka predstavlja tudi Dirt Park, ki se razprostira na več kot 3000 kvadratnih metrih, tam pa se bo mogoče s kolesom spustiti tudi čez ovire.

Obiskovalci, predvsem najmlajši, se bodo lahko podali tudi na gozdno doživljajsko učno pot – v okviru 470 metrov dolge Učne poti bobra Bobija, je sredi dolenjskega gozda postavljenih tudi 35 lesenih kipov živali, na ta način pa je med drugim mogoče spoznavanje njihovih lastnosti.