Ena od nekdanjih psihiatričnih bolnišnic, ki jih v svojem programu ponuja agencija Haunted Rooms - St. Catherine's House v Doncastru. Foto: hauntedrooms.co.uk
Ena od nekdanjih psihiatričnih bolnišnic, ki jih v svojem programu ponuja agencija Haunted Rooms - St. Catherine's House v Doncastru. Foto: hauntedrooms.co.uk
Nekdanja psihiatrična bolnišnica High Royds v bližini Leedsa. Foto: Wikipedia

V sklopu ture duhov po psihiatričnih ustanovah, ki jih vodi agencija hauntedrooms.co.uk, udeležence ekipa strokovnjakov za paranormalno popelje po zgradbah, kjer nato sodelujejo na bedenjih, seansah in pri najrazličnejših poskusih, kot so spiritistične seanse, t. i. plošče "Ouija", prerokovanje, polaganje rok ipd. Posamezniki lahko nato tudi samostojno raziščejo te "strašljive" in "zlovešče" lokacije.

A dobrodelne organizacije pravijo, da tovrstne "zanimovosti" samo pomagajo krepiti negativne stereotipe o duševnem zdravju, zaradi katerih imajo duševne bolezni še vedno negativni predznak kot "strašljive". "Ob tem tudi krepijo zastarelo predstavo o psihiatričnih ustanovah, kar nikakor ne more delovati blagodejno na bolnike, ki bi radi poiskali pomoč za svoje težave," za Independent razlaga Kate Nightingale, vodja komunikacij pri organizaciji Time to Change, ki se bojuje proti stigmatizaciji duševnih bolezni.

Trdo delo za izkoreninjenje predstav
Andy Bell iz Centra za duševno zdravje pa: "V naši kulturi so duševne bolezni še vedno zelo stigmatizirane, da bi to spremenili, pa bi se morali spopasti z globoko ukoreninjenimi predsodki in strahovi. Nekatere znake sprememb že opažamo - na Twitterju so se, denimo, pred časom pojavile uspešne kampanje proti kostumom "norcev" za noč čarovnic. Tako da smo bili priča nekaterim uspešnim spremembam, na čelu katerih so bili prav duševni bolniki, a predsodki so še vedno globoko ukoreninjeni v našo kulturo in veliko dela je potrebnega, da bi spremenili te napačne predstave. Prizadevati si moramo za družbo, kjer ni prostora za nekaj takega."

A čeprav so tovrstne ture razprodane, pa je tudi del javnosti nad njimi zgrožen. Prav zaradi javne peticije so odpovedali zadnji lov na duhove v nekdanji sirotišnici in psihiatrični bolnišnici Newsham Park v Liveropoolu. Cena ture je bila 75 funtov, karte so takoj pošle, agencija pa se je na svoji spletni strani še bahala, da imajo 18 mesecev dolgo čakalno vrsto. Med glavnimi zanimivostmi ture so ogled psihiatričnega oddelka bolnišnice in 14 "porednih" omar, rezerviranih za "nemirne otroke".

Okoriščanje z nesrečo drugih
Peticijo je sprožila 23-letna domačinka Mia Scott, ki jo je zmotila predvsem ubeseditev (še zlasti beseda "zlovešč") v spletnem oglasu za ture. "Ko sem videla, da se okoriščajo s tem, da je šlo za staro psihiatrično ustanovo, se mi je zdelo precej stigmatirajoče. Vstopnice prodajajo po 75 funtov in v bistvu služijo na račun nesreče drugih ljudi," je za Independent povedala Scottova in še dodala, da očitno ljudje mislijo, da ker gre za nekdanjo umobolnico, bodo duhovi še strašljivejši, lokacija pa še bolj zlovešča od kakega zapuščenega gradu - kar agencija tudi ponuja, mimogrede.

S Scottovo se strinja tudi James Harris, predstavnik Fundacije za duševno zdravje: "Zaskrbljeni smo, ker služijo na račun zgodovine teh stavb na voajerističen način, ko pa v resnici služijo kot opomnik, kako slabo so včasih ravnali z ljudmi, obolelih za duševnimi boleznimi." Organizacije opozarjajo še, da obstaja nevarnost, da bi ljudje tovrstne ture vzeli preresno, namesto da bi bolj rahločutno gledali na to, da so ljudje nekoč v teh psihiatričnih bolnišnicah zares trpeli.