Prvi 'dovoljeni' požirek sakeja Ajani ni ravno teknil. Foto: EPA
Prvi 'dovoljeni' požirek sakeja Ajani ni ravno teknil. Foto: EPA

Na Japonskem vsak drugi ponedeljek v januarju praznujejo dan odraslosti, ki je tudi državni praznik. Dan odraslosti je namenjen čestitkam in spodbudi vsem tistim, ki so v prejšnjem letu dopolnili zrelo starost 20 let in tako "uradno" postali odrasli. Praznovanja organizirajo tako na ravni mest kot prefektur, nato pa sledijo zabave z družinami in prijatelji, na katerih mnogi mladi prvič (zakonito) nazdravijo z alkoholnimi pijačami.

Mnoga japonska dekleta na ta dan oblečeju furisodeje (posebna vrsta kimona z dolgimi nagubanimi rokavi) in sandale zori. Ker si mnoge kimone zaradi zapletenega načina oblačenja težko nadenejo same, obiščejo lepotne salone, kjer jim uredijo tudi pričesko in jih naličijo. Takšna svečana oblačila so zelo draga, zato si jih po navadi sposodijo. Tudi nekateri mladi moški oblečejo kimone, a jih dandanes več prisega na zahodnjaška svečana oblačila, torej obleke s kravato.

Za Ajano Takiguči iz Isumija v provinci Čiba se je dan začel že ob 3.30 zjutraj. Po obisku lepotilnega salona ob 5.00 je obiskala domove sorodnikov, nato je sledil družinski zajtrk. Potem pa je prišel čas za uradno proslavo ob dnevu odraščanja, nato pa zabava s prijatelji. Nekaj utrinkov z njenega posebnega dne je v objektiv ujel fotograf agencije EPA.