Kjer se je vse začelo: grad grofa Drakule v Transilvaniji. Foto: EPA
Kjer se je vse začelo: grad grofa Drakule v Transilvaniji. Foto: EPA
Mistični gozdovi Washingtona, kjer snemajo franšizo Somrak.

Potovalne agencije po vsem svetu pomagajo oživljati in ohranjati vampirsko fascinacijo z izleti na številne zlovešče kraje - od legendarnega Branskega gradu (t. i. Grad grofa Drakule) v Romuniji do zgodovinskih vampirskih prikazovanj v New Orleansu.
Še celo majhno mesto Forks v ameriški zvezni državi Washington se je nenadejano znašlo preplavljeno s turisti - no, bolje rečeno, s filmsko in knjižno franšizo Somrak obsedenih najstnic.
Med grobovi New Orleansa
Za prave vampirske oboževalce je Transilvanija, dom Vlada Tepeša, zgodovinske inspiracije za Drakulo, obvezna postojanka. Večina tur zvesto sledi knjigi in vključuje zgodovinska prizorišča, kakršno je Sighisoara (rojstni kraj Drakule), baje najbolje ohranjena srednjeveška trdnjava v Evropi, ali pa Drakulin grob na otoku Snagov. Klub grofa Drakule v Bukarešti pa je vedno pravi naslov za vampirsko kostumsko zabavo.
Za nekatere je sinonimen z vampirji New Orleans, ki ga je za prizorišče svojih slovitih vampirskih romanov vzela Anne Rice. Haunted History Tours obiskovalce danes popeljejo na "srhljive" ture resničnih in fiktivnih vampirskih lokacij po "Big Easyju".
"Skušamo biti ne preveč strašljivi, a ljudi kar pretrese, ko vidijo kraje, kjer so ljudem dejansko puščali kri," poroča vodja ture. Ena bolj priljubljenih lokacij je tudi hiša v Francoski četrti, kjer so v 30. letih prejšnjega stoletja dva brata umorili in jima izčrpali kri. Njuna duhova naj bi še vedno tavala okrog.

V znamenju Somraka
In potem je tu seveda še najnovejša vroča destinacija za vampirske fanatike: Forks, Washington. Resnično mesto, v katerem se dogaja megapopularni Somrak in vsa njegova nadaljevanja. Ture vključujejo postanke v hiši Charlieja in Belle Swan.
Za prihodnje leto se pripravlja celo križarjenje Somrak. Na njem naj bi zvezdniki iz filma na mistični, teden dni dolgi plovbi do Aljaske podpisovali avtograme, potekal pa bi tudi ples v maskah in cel kup s Somrakom povezanih tematskih zadevščin.

Konvencija True Blood, Orlando (Florida): Letos ste konvencijo že zamudili. Florido so najbolj seksi vampirji z malih zaslonov namreč preplavili med 13. in 15. novembrom, ko je potekala prva konvencija True Blood, ki je počastila priljubljeno knjižno in še bolj priljubljeno HBO-jevo vampirsko serijo. Zvezdniki Alexander Skarsgard, Sam Trammell, Stephen Moyer, Anna Paquin in drugi pod vodstvom mojstrskega pisca Alana Balla so obiskovalcem delili avtograme, se z njimi slikali in odgovarjali na vprašanja, preden so se vsi skupaj udeležili tematskega večera, dražb in celo tetoviranj z motivi iz True Blooda.
Vampirji v New Yorku: Noč čarovnic je popoln čas za poglabljanje v vampirske mite in ni boljšega kraja za to kot v najbolj strašljivi hiši duhov v New Yorku na vsakoletni tematski zabavi Nočna mora: Vampirji. Med 25. septembrom in 7. novembrom lahko ljubitelji vampirjev in hiš, v katerih straši, izkusijo prvi vampirski muzej na svetu, medtem ko bežijo pred krvi željnimi vampirji. Ta zlovešča hiša nedvomno ni za tiste z rahlim srcem, a če si želite ogledati kraj, ne da bi vas kaj ugriznilo, je muzej odprt tudi v dnevnih urah.
Čachtice, Slovaška: Več kot 100 let po Vladu Tepešu je bila madžarska grofica Elizabeta Bathory obtožena vampirskih dejanj in zločinov, kot serijska morilka naj bi sejala strah in grozo. Znana je bila pod vzdevkom 'Krvava grofica' in naj bi zagrešila enega najbolj krvavih zločinov srednejga veka. V svojem domu, v gradu Čachtice, naj bi svoje žrtve ubile in se okopala v njihovi krvi. Nekateri trdijo, da jo je popila. Grad se še vedno mogočno dviga nad ljubkim srednjeveškim mestom Čachtice.
Ljubiteljsko križarjenje Somrak, od Seattla do Aljaske: Za ultimativnega fana Somraka verjetno ni lepšega kot teden dni dolgo križarjenje z zvezdniki vampirske filmske sage. Kostumski ples, deljenje avtogramov, pogovor z igralci in tematski koktejli Somrak (glede na naravo puritanskega filma verjetno brezalkoholni) je le nekaj vrhuncev. Za resnično vampirsko izkušnjo pa lahko vzamete še predplovbeno turo Forksa.
Forks, Washington: Dom Cullenove vampirske družine, majceni (3.175 prebivalcev) Forks v Washingtonu, se je spremenil v živahno mesto z več kot 50.000 obiskovalci letos poleti. Serija Somrak je temu mestecu s turisti z vsega sveta vdihnila novo življenje, med omembe vrednimi zanimivostmi okoli Forksa pa je Bellin rdeči chevroletov poltovornjak pred centrom za obiskovalce, dom Cullenovih ter hiša Charlieja in Belle Swan.
Grob domnevnega vampirja, Exeter (Rhode Island): Če iščete dokaz za pravega vampirja, je obisk groba Mercy Lene Brown v Exetru, ameriški zvezni državi Rhode Island, najbliže, kar lahko pridete temu. Leta 1883 je družina Brownove začela skrivnostno umirati. Ko je leta 1892 umrla tudi ona, so njeno truplo nekaj mesecev pozneje izkopali in našli rdeče, prekrvavljeno srce, kot da bi bilo še živo.
Vampirske ture po San Franciscu: San Francisco sicer ni znan po svojih vampirjih, a začuda obstaja podtalna zgodovina vampirskega izročila. Drakulska navdušenka, v vmapirsko princeso opravljena Mina Harker popelje voljne udeležence okoli Knob Hilla do zloveščih, z duhovi prežetih krajev, zakoreninjenimi v sanfranciški zgodovini. Čeprav obiskovalci obiščejo nekaj precej strašljivih krajev, pa je tura lahkotna in namenjena vampirjem s smislom za humor.
Z duhovi obsedene zgodovinske ture, New Orleans: New Orleans je dom cele kopice vampirskih izročil, od resničih do fiktivnih. Ta zgodovinska tura popelje obiskovalce po francoski četrti, kjer si lahko ogledajo prizorišča, ki jih povezujejo z vampirji. Te srhljive, a zabavne ture temeljijo na resničnih dnevnikih, mestnih arhivih in zelo resničnih legendah in bodo prepričale tudi skeptike.
Avtobusne ture Tommyknockers & amp; More, Bangor (Maine): V vampirskem žanru se je malce preizkušal tudi mojster grozljivk Stephen King - dovolj, da so uredili turo v Bangorju, kraju, ki je služil kot navdih za nekatere izmed Kingovih (doma iz Maina) romanov. Bangor je dom tur Tommyknockers & amp; More, ki obiskovalce popeljejo na oglede po Bangorju skozi oči Kingovih romanov. Po poti obiščete Salem’s Lot, ki je služil kot navdih za istoimenski roman, pa ostale zgodovinske kraje in prizorišča, ki so naravnost strašljivi.
Grad grofa Drakule, Transilvanija (Romunija): Vsi vampirski miti se začenjajo z legendo o Drakuli, ki temelji na romanu Brama Stokerja iz leta 1897. Stokerja je navdahnilo življenje in čas Vlada Drakule a.k.a. Vlada Tepeša, ki je bil po romunskih zgodovinskih izročilih tako junak kot ustrahovalec. Te dni je sicer nevarnosti, da vas napade Vlad, manj, še vedno pa na turah kot 'Srečajte se z grofom' lahko sami obiščete številne lokacije iz Stokersove knjige. Ena najbolj avtentičnih lokacij je Branski grad (imenovan tudi Grad grofa Drakule), priljubljeni (še zlasti za noč čarovnic) pa so tudi Drakulin rojstni kraj, Sighisoaro, in kraj Drakulinega večnega počitka v samostanu Snagov. Foto: EPA