Poležavanje v Centralnem parku - da, velik je. Foto: Life
Poležavanje v Centralnem parku - da, velik je. Foto: Life
Podrsavanje vozovnice za metro še prebivalcem New Yorka ne gre vedno najbolje. Foto: Life
Kako se obleči? S črnino ne boste zgrešili. Foto: Life
Ustavljanje taksija je lahko stresno. Foto: Life
Empire State Building, najvišja newyorška stavba: vse, kar morate storiti, je, da pogledate navzgor. Foto: Life
V New Yorku zvezdnike brez težav vidite med posedanjem v Centralnem parku ali celo med vožnjo s podzemno železnico. Foto: Life

Seveda bi se radi čim bolj stopili s tamkajšnjimi prebivalci. Poglejmo, katerim klasičnim napakam se morate poskušati izogniti.
Na spodnjem seznamu, ki ga je objavila revija Life, je nekaj najpogostejših spodrsljajev, ki lahko takoj izdajo, da niste vajeni življenja v velikem jabolku. In Newyorčani amaterje takoj zavohajo.

1. Bolščite v zvezdnike: New York je poln največjih zvezd. In dejansko se jih da precej enostavno (in pogosto) videvati na vsakem koraku. V nasprotju s hektičnim, s paparaci in z radovedneži prežetim Los Angelesom Newyorčani zvezdnike preprosto ignorirajo - kot vse druge ljudi.

2. Vprašate za smer do Empire State Buildinga: V večini primerov morate le pogledati - gor.

3. Vprašate, katera je najhitrejša pot do Kipa svobode: Odvisno od tega, kako hitro lahko plavate.

4. Times Square označujete za "downtown" (center): Da, območje downtowna v večini metropol označuje živahno kulturno in komercialno središče, a v New Yorku se "downtown" običajno začne južno od 14. ulice. Times Square okoli 43. ulice tako spada v midtown.

5. V rokah držite načrt podzemne železnice: Newyorčani bi raje hodili še dodatnih 10 ulic, kot pa priznali, da ne vedo, kam gredo.

6. Podzemne linije imenujete z njihovimi barvami: To ni Boston. Če govorite o enki in devetki, potem recite tako - ne pa "rdeča linija", kar ni samo manj natančno, ampak tudi ... bostonsko.

7. Ne znate uporabljati vozovnice za metro: Še celo Newyorčani imajo občasno težave z vozovnicami, za katere vas naprava pogosto opozarja, da jih ne podrsajte ne prehitro ne prepočasi. Če ste poskusili več kot trikrat ali štirikrat, a še vedno ne dobite tistega želenega "Go" ("Pojdi"), stopite stran in spustite naprej ljudi za vami.

8. Straši vas mali sprehodek: Če ne zmorete sedem ulic dolgega sprehoda do točke B, ne da bi si zagotovili klimatiziran motorni prevoz, bi morali iti na naslednji izlet v L.A.

9. Zavzamete cel pločnik, a hodite izredno počasi: Če vztrajate pri zavzemanju celotnega pločnika z vašo "turističnostjo", vsaj vzdržujte tempo. Ljudem za vami se mudi.

10. Zmedejo vas luči taksija: Če so prižgane "off-duty" luči (tiste ob strani), taksist ne dela. Če je prižgana številka v sredini, to pomeni, da je taksi prost. Če ni prižgana nobena luč, ima taksist že stranko. Ne trudite se ustavljati taksija, razen če gori le sredinska lučka.

11. Ne znate ustaviti taksija: Brez žvižganja, razgaljanja vaše noge, skakanja gor in dol ali kakšne podobne akrobacije. Samo stopite na cesto, poglejte vaši tarči v oči in iztegnite roko.

12. Naročite "cosmo": Resnični New York nima razen kulise nobene povezave s Seksom v mestu. Tu nihče ne naroča "cosmov" že od srede 90. let dalje. In ne, vsaka četrta ženska NI pohotnica srednjih let brez samocenzure.

13. Na kosilo greste na kraj, ki se ponaša s "pravo newyorško" pico: Če se neka picerija baha s tem, da ponuja "pravi newyorški kos", ga v resnici ne.

14. Na Coney Islandu naročite coney: To ni Michigan. Tako imenovani "coney hot dogi" so na Coney Islandu imenovani preprosto čili dogi. Isto velja za newyorške pice, sladolede, bagle, cheesecake, sendviče, delikatese itd.

15. Ne puščate dovolj velikih napitn: Newyorčani so v primerjavi s številnimi drugimi deli države velikodušni pri napitninah - še 15 odstotkov je za večino strežbe žalitev.

16. Vprašate, ali je varno iti v Harlem ipd.: Da, je. Tudi podzemna železnica, Central Park in skoraj vsi drugi deli New Yorka so popolnoma varni - če niste idiot. Ne pozabite, da je New York najvarnejše ameriško velemesto. Newyorčani so tisti, ki jih je strah, ko obiščejo kakšen drug kraj.

17. "Houston" izgovorite kot mesto: Reče se HOW-stun Street, ne HYOO-stun Street. Šeste avenije nihče ne imenuje "Avenue of the Americas" (Avenija Amerik), ne glede na to, kaj piše na tablah. Prav tako je GREN-itch Village, ne GREEN-witch Village, a tako ali tako je ne bi smeli klicati "Greenwich Village", razen če ste "bitnik".

18. Dogovorite se, da se dobite "v Centralnem parku": Sicer tudi Newyorčani ves čas ponavljajo to napako, a morali boste biti precej bolj natančni. Park je ogromen.

19. Oblečeni ste ... napačno: Težko je reči, česa se ne sme obleči v New Yorku. To je vendarle mesto visoke mode v kombinaciji z najbolj odbito indiemodo. S črnino ne morete zgrešiti.

20. Sklepate, da je vse, kar morate videti, na Manhattnu: Prebivalci drugih štirih četrti se ne bi strinjali.

21. Bojite se postavljati vprašanja: Pozabite na stereotip o ogenj bruhajočih Newyorčanih, ki bodo tujcu odgriznili glavo. Morda bodo osorni in neposredni, a Newyorčani so med najprijaznejšimi mestnimi prebivalci, kar jih boste srečali po svetu, in ponosni so na to, da lahko usmerijo obiskovalce, ki delajo to mesto izjemno. Ne bojte se - ne bodo grizli.