Da vas osupnejo vrtoglavo visoki newyorški nebotičniki in njegova krasna arhitektura, ne potrebujete globokega desnega žepa. Foto: EPA
Da vas osupnejo vrtoglavo visoki newyorški nebotičniki in njegova krasna arhitektura, ne potrebujete globokega desnega žepa. Foto: EPA
Morda vas na ulicah pričaka koncert U2-jev ... Foto: Reuters
New York
Mimo Kipa svobode in Brooklynskega mostu vas zastonj popelje trajekt Staten Island .
Vsrkajte atmosfero Times Squara. Foto: EPA
Po kulturno dozo se napotite v Metropolitanski muzej. Foto: EPA
Jejte poceni na stojnicah s hot dogi in prestami. Foto: EPA

Natančneje, v New York. Ta klasični ameriški "talilni kotel", modna prestolnica, nakupovalni in kulturni raj obenem, arhitekturni biser in kulinarični "what not", skratka srce sveta, pa se da na polno doživeti tudi z zelo omejenim proračunom.

1. Prenočišče - Že doma rezervirajte bodisi poceni hostel nekje na Manhattnu, bodisi si najemite stanovanje prek Craig's Lista, na katerem boste v tem času recesije našli nekaj smešno ugodnih ponudb. Hostli so v New Yorku načeloma cenejši kot v Evropi (še zlasti, če ste vajeni londonskih), tako da boste za 25 dolarjev na noč dobili že enkraten (čeravno rahlo utesnjen) hostel na Upper East Side, tik ob Centralnem parku. Po ameriško bogat zajtrk je vštet v ceno, prav tako lahko dobite tedensko "all you can eat pizza night".

2. Kultura - Marsikateri muzej v New Yorku je brezplačen, sloviti Metropolitanski muzej, ki velja za enega najboljših in največjih na svetu, pa ima sicer 20-dolarsko vstopnino, a zraven pripis "ali kar koli si že lahko privoščite". Zelo radodarno. Če imate vseeno malce večji proračun od 8 dolarjev, se splača obiskati še Guggenheim. Če želite na Broadway ali v opero, se da v zadnjem hipu dobiti precej cenejše vstopnice, občutno ceneje pa je tudi, če ste pripravljeni stati. Nič vas ne bo stalo tudi občudovanje arhitekturnih mojstrovin, kakršni sta denimo Chryslerjeva ali pa Woolsworthova stavba, od zunaj. Da bi uzrli sloviti Kip svobode, vam prav tako ni treba plačati dragega katamarana do Liberty Islanda, ampak se usedite raje na brezplačni trajekt do Staten Islanda, ki vas bo peljal mimo kipa.

3. Koncerti - Iti v New York in ne obiskati najmanj enega koncerta, je zločin. Mesto je prava glasbena meka - pa ne govorimo le o megalomanskih koncertih Brucea Springsteena ali Metallice v Madison Square Gardnu, ampak tudi o manjših (beri: cenovno dostopnejših) koncertih v nočnih klubih in "podzemlju". Številne najpopularnejše in kritiško najbolj hvaljene indieskupine (denimo MGMT, Interpol) prihajajo iz New Yorka ali pa se vsaj tu redno ustavijo (Kings of Leon, White Lies ...). Splača pa se tudi redno spremljati pop-kulturne strani brezplačnikov, v katerih vas skoraj vsak dan nekje na Manhattnu čaka brezplačni promocijski krajši koncert znanih glasbenikov.

4. Šoping - okej, torej ne bo nič s poletno kolekcijo Donne Karan, Toma Forda ali Caroline Herrere. Vrečko iz Barney'sa tudi pozabite. Vseeno pa ZDA ponujajo razprodaje cenejših, a kakovostnih blagovnih znamk (Gap) ob vsaki najmanjši priložnosti (Columbov dan, spominski dan ...). Ob tem pa so cene zaradi recesije znižane še dodatno. In, jasno, ne pozabite na tiste 5-dolarske "I love NY" majice, ki vam jih bodo skušali vsiliti na vsakem vogalu Times Squara.

5. Po poteh vaši najljubših serij - ja, za osem dolarjev pozabite na vodeno turo Seks v mestu. Ampak z nekoliko raziskovanja in povpraševanja boste tudi sami našli lokacije Seinfelda, Prijateljev, Madmen ipd. A kar se vam zares izplača, je, da stojite zjutraj v vrsti za brezplačne vstopnice za živo snemanje šovov Jona Stewarta, Stephena Colberta ali pa Davida Lettermana.

6. Hrana - McDonalds, Taco Bell in Burger King so vedno poceni izbira ...? Ne? Potem pa predlagamo klasični hot dog "New York style" v parku Battery ali pa presta v Centralnem parku. Obvezni so tudi slastni muffini in newyorška skutna torta (cheesecake) z jagodami. Za kaj bolj konkretnega pa je tu zbirka z vsega sveta - kitajska, indijska, italijanska, vietnamska, arabska, kubanska ... in vse se da dobiti v takih finih, cenovno primernih trafikarskih oblikah.

7. Newyorška atmosfera - je zastonj in neprecenljiva. Da jo najbolje izkusite, pozabite na podzemno (čeprav zna biti opazovanje sumljivih, slikovitih, vsiljivih, spolno nadlegujočih, alter, pridigarskih ipd. potnikov prav tako nagrajujoče) in prihranite tista 2 dolarja raje za presto ali pražene mandljne v Centralnem parku - pa še možnost imate, da opazite kakšnega zvezdnika. Poleg tega ni boljše rekreacije kot 16-kilometrska hoja od 90. ulice do parka Battery in nazaj. Zvečer boste pa tako crknjeni, da na drag nočni klub ne boste niti pomislili.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si