Prostitucija je na Tajskem močno razširjena. Foto: Reuters
Prostitucija je na Tajskem močno razširjena. Foto: Reuters
Srečno območje. Foto: Reuters
Oblasti skušajo izboljšati podobo Pattaye. Foto: Reuters

Tajske oblasti skušajo zdaj to podobo Pattaye izboljšati in so zato ta konec tedna v mestu vzpostavile t. i. "srečno območje" ("happy zone") z maskotami, oblečenimi v nasmejane ribe, in s policijsko rokovsko skupino.

Protislovja Pattaye zgovorno razodevajo izziv, s katerim se spopada Tajska - kako se lotiti najbolj problematične plati svoje turistične industrije, ki je hkrati uradno obsojana in ključna za tajsko gospodarstvo. "Rad bi, da ljudje vidijo, da nismo taki, kot govorijo. Ne dovoljujemo prostitucije v prostorih, namenjenih zabavi," je novinarjem povedal pokrajinski guverner Pakaratorn Tejančaj v zloglasni pattayski rdeči četrti, imenovani Walking Street.

Tu ženske oblegajo tujce in jim ponujajo spolne storitve za 2.000 bahtov (60 dolarjev). Spet druge so postavljene v vrsto in oštevilčene, da stranke lahko izbirajo kot v mesnici. Maserke v oprijetih minikrilih ponujajo masaže s "srečnim koncem", ki nimajo ničesar skupnega s srečnimi območji, ki jih propagirajo oblasti. "Vsi si skušamo tu samo služiti svoj kruh," je za Reuters povedala 35-letna ženska iz vasi v osrednji Tajski, oštevilčena s številko "136". "Raje bi bila natakarica, a potem ne bi mogla poslati svojih otrok v šolo, pa si želim, da bi imeli boljšo prihodnost od te."

Spolni turizem že v času vietnamske vojne
Spolni turizem sicer ne raste tako hitro kot drugi sektorji tajske turistične industrije - edina svetla točka gospodarstva, ki je po vojaškem udaru leta 2014 najpočasneje rastoča od vseh večjih držav jugovzhodne Azije. Uradnih številk za tovrstni turizem ni, je pa lahko eden izmed kazalnikov razmerje med ženskimi in moškimi obiskovalci. Leta 2012 je bilo skoraj šest moških obiskovalcev na štiri ženske - leta 2015 pa je bilo razmerje praktično izenačeno.

Spolni turizem se je v Pattayi začel že v 70. letih, ko so se v to letovišče južno od Bangkoka na oddih zatekali ameriški vojaki med vietnamsko vojno. A prostitucija na Tajskem je prav tako tudi v Bangkoku in nekaterih drugih letoviščih. Po podatkih Združenih narodov iz leta 2014 je na Tajskem več kot 120 tisoč spolnih delavk, po nekaterih podatkih pa je ta številka še enkrat večja. Poleg tega niso vse ženske, ki soplačane za spolne storitve, prostitutke za polni čas in meje so pogosto zabrisane. Glede na to, da je na Tajskem minimalna dnevna plačna postavka 305 bahtov (8,8 dolarja), je priložnost zaslužiti nekajkrat več od tega seveda mamljiva, še posebej za dekleta iz revnih slojev.

Policijska akcija v Pattayi
Do zadnje v vrsti policijskih akcij v Pattayi je prišlo po februarskih člankih o prostituciji v Pattayi v tujih medijih, ki so močno razjezili vodjo vojaške hunte Prajuta Čanočo, za katerega je vpeljava reda in discipline mantra. Oblasti so izvedle racije v več barih, lastnike in prostitutke pa oglobili. Turiste, ki so prišli v Pattayo po seks, je bilo tako strah oditi na ulico, da so raje ostali v svojih hotelih, poulični prodajalci in trgovine so imeli porazen obisk. Denar, ki priteka v mesto zaradi spolnega turizma v vse pore, vključno v vladne agencije in policijo, je nenadoma usahnil.

"Srečna območja" je mehkejši način poskusa urejanja Pattye. Če bo ukrep deloval v glavni rdeči četrti, bodo koncept razširili še na stranske ulice. Lokale in poslovalnice na srečnem območju
prosijo, naj bolj poskrbijo za občutek varnosti, okrepili so patrulje, policija pa je lansirala mobilno aplikacijo za obiskovalce, če bi potrebovali njihovo pomoč. "To je pionirski projekt, s katerim želimo organizirati turistično območje, ga povzdigniti in promovirati kakovostni tajski turizem," je povedal pattayski policijski načelnik Apičaj Krobpetč. "Izkoreniniti nameravamo tudi prostitucijo."

Za zdaj o kakšnih drastičnih premikih na tem področju še ne poročajo. Tamkajšnja spolna industrija je pač znamenitost - tako za tiste, ki v njej sodelujejo kot tudi za tiste, ki nanjo gledajo zgolj kot na slikovito in nepogrešljivo tajsko kuliso.