Dobra poslovna priložnost. Foto: Reuters
Dobra poslovna priložnost. Foto: Reuters
Kadilec v nekem baru v Olympii v Washingtonu. Foto: Reuters
Želje so bile uslišane. Foto: EPA

Celo tako dobro gre pridelovalcem, prodajalcem in malim poslovnežem z opojno substanco, da so se ZDA povsem nepričakovano znašle v istem rangu z Amsterdamom - kot vroča destinacija za t. i. marihuanski turizem.

V Koloradu sta tako Matt Brown in James Walker ustanovila turistično agencijo, ki si je za ciljno skupino izbrala vse željne, da izkoristijo nove zakone v državi. Kot poroča NBC, agencija My 420 Tours popotnike namesti v "travi prijazne" hotele, jih popelje na oglede trgovin z marihuano in jih oskrbi z vstopnicami za dogodke, kakor koli povezane s travo.
"Za ljudi, ki imajo raje travo kot alkohol, je to odlična priložnost, da pridejo v Kolorado in vedo, da jim ne bo treba hoditi po mestu in žicati neznance za travo," je povedal Brown. Njuna prva tura konec aprila je že razprodana.

Kolorado je konec lanskega leta legaliziral rekreativno uporabo marihuane, komercialna plat stvari - torej prodaja - pa še ni dobila dokončne uradne zelene luči. Brown in Walker sta ta "hakeljc" zaobšla tako, da delujeta zgolj kot posrednika med popotniki in tistimi, ki delajo v lokalni industriji kanabisa.
Resen posel
Podjetni pa so tudi v Seattlu, mestu grundža, kave, Microsofta in po novem tudi marihuanskega turizma. V mestu zdaj redno prirejajo velike zabave, na katerih si podajajo pipe s kanabisom in alkoholne pijače z esenco marihuane, poroča CNN.
Tovrstne zabave prirejajo organizatorji velikega "protestivala", imenovanega Hempfest, ki poteka v Seattlu vsako leto, avgusta lani pa je privabil kar 250.000 ljudi. A takrat trava še ni bila legalizirana, danes je situacija precej drugačna in predstavniki te alternativne subkulture zdaj iščejo načine za prodor v mainstream.
Za njih je marihuanski turizem resen posel, po zadnjih vladnih izračunih pa bi Washington lahko od prodaje marihuane letno zaslužil tudi do 180 milijonov dolarjev. Kupovanje in prodajanje marihuane bo sicer v tej zahodni zvezni državi uzakonjeno decembra.

Spolni pripomočki iz konoplje?
Hilary Bricken
iz pravne pisarne Canna Law Group pravi, da je v zadnjih mesecih obravnavala že celo vrsto predlogov zagretih malih podjetnikov, ki rabijo pomoč pri razvoju poslovnih modelov. Neko podjetje industrije za odrasle se je celo obrnilo k njej po nasvet za razvoj spolnih pripomočkov na bazi konoplje.
"Slišala sem vse možne predloge, od igralnic, kjer bi se zleknil v naslonjače, se zadel in igral videoigre cel dan, do kavarn s kanabisom, ki bi ponujale cel jedilni meni na podlagi sestavin, ki jih najdemo v kanabisu," razlaga Brickenova.

Nekateri podjetniki razmišljajo celo o "ocenjevalnih barih", kamor bi ljudje prinesli svojo travo, strokovnjaki pa bi jih poučili o sestavi vsake sorte in njenih potencialnih učinkih. Zadeva naj bi bila tako sofisticirana, da bi se lahko primerjala z elitnimi vinskimi kletmi in tamkajšnjimi pokuševalci. Prav washingtonsko vinsko industrijo si ljubitelji trave radi vzamejo za zgled, kako bi potekale podobne ture po idiličnih organskih farmah z marihuano.
Opojna substanca, ki človeka rada uspava, se je tako - ironično - izkazala za pravo spodbudo novih poslovnih priložnosti.