Rusi naglo pridobivajo okus za viski. Foto: EPA
Rusi naglo pridobivajo okus za viski. Foto: EPA

Ta mesec je namreč Beam, ki ima v lasti viskija Jim Beam in Maker's Mark, postal zadnji žganjar, ki je naznanil, da upa, da lahko podvoji prodajo svojega viskija v Rusiji.

Beam je pri svoji nameri malce počasen, saj so se viskiji Glenfiddich, Glenivet in Johnny Walker že zavihteli med najbolj priljubljene pijače v Rusiji. Lani je uvoz viskija narasel za osupljivih 48 odstotkov.

Kot poroča Independent, je na novo odkrita priljubljenost zahodnjaškega favorita delno povezana s tem, da je za ruske pivce viski relativna novotarija.
Jelcin dvignil monopol
Državni monopol je namreč v času ruskih carjev omejil dostop do viskija (kar sicer ni ustavilo KGB-jevcev, da ne bi v sovjetskih časih srkali uvoženega ballantine'sa), tako da je ta alkoholna pijača doživela razmah šele, ko je Boris Jelcin leta 1992 umaknil monopol.

Povprečen Rus popije 15 litrov alkohola na leto, pri čemer je vodka daleč najbolj priljubljena. A to vseeno ni ustavilo predsednika Vladimirja Putina, da ne bi obdavčil žganja na 30 odstotkov v boju Kremlja proti alkoholu. Če gre verjeti navedbam, se Putin žganja sploh ne dotakne. Kar vsak peti odrasli moški v Rusiji umre zaradi posledic pretiranega zauživanja alkohola.