Mnogo psov kriminalci pretihotapijo čez reko Mekong iz Tajske v Vietnam, kjer končajo v restavracijah. Foto: EPA
Mnogo psov kriminalci pretihotapijo čez reko Mekong iz Tajske v Vietnam, kjer končajo v restavracijah. Foto: EPA
Pasje meso
Veliko Vietnamcev ima pasje meso za specialiteto, ki ima veliko hranljivo vrednost in več beljakovin kot druge vrste mesa, na primer govedina. Foto: EPA

Eden izmed znanilcev sprememb v tej azijski državi je odprtje stavbe, v kateri lahko psi in mačke, ki so bili domači ljubljenčki, zaradi bolezni ali starosti dočakajo dostojen konec življenja. Veterinarji živali uspavajo in jih kremirajo, njihovi lastniki pa se v solzah poslovijo od njih. Poleg krematorija Bao Sin Dog-Cat Resort, kot se stavba imenuje, ponuja tudi okrevališče za živali, pasji hotel in bolnišnico ter je tako znanilec spreminjajočega se odnosa do psov v Vietnamu. Ljubezen do psov namreč postaja močnejša od juhe in žara s temi živalmi, ugotavlja novinar Reutersa.

Za mladiča nemškega ovčarja pravo premoženje
Vse več Vietnamcev si tako v zadnjem času za hišnega ljubljenčka omisli predstavnike priljubljenih pasem, kot sta čivava ali koder, najpremožnejši sloj pa pse dojema kot statusne simbole ali varuhe svojega premoženja.

Prodajalec psov Ngujen Duj Hiep je tako povedal, da se cena za mladiča nemškega ovčarja giblje med 14.000 in 40.000 ameriškimi dolarji, včasih tudi več. "Sam imam tri nemške ovčarje in niti na kraj pameti mi ne bi padlo, da bi jih pojedel. Ena stvar je prehranjevanje s psi, druga je njihova vzgoja," je dejal in poudaril, da obstaja ogromna razlika med psi kot hišnimi ljubljenčki in psi, ki se znajdejo na jedilniku.

Da se Vietnamci počasi, a vztrajno odmikajo od pasjega mesa, kaže tudi vse več pasjih razstav, ki kot gobe po dežju rastejo po državi. Letos je v Hanoju na enem izmed takšnih dogodkov sodelovalo že 300 kosmatincev, kar je bilo še pred leti nepredstavljivo.

"Pse smo jedli v hudih časih, zdaj to ni več potrebno"
Spreminjajočega odnosa do psov se še kako zaveda lastnik "pasjega hotela" Ngujen Bao Sin, ki ponuja usluge vsem ljudem, ki želijo svojega psa razvajati kot človeka. Hostel je spremenil v stavbo, v katerem štirinožci lahko uživajo v vsem razkošju, ki ga premorejo. Pse, godne za parjenje, tako zaprejo v posebno sobo, da ima parček vso zasebnost, ponujajo tudi različne kozmetične storitve. "V časih revščine in pomanjkanja hrane je bilo uživanje pasjega mesa razumljivo in sprejemljivo, danes pa ni več. Vietnamci imajo zdaj dovolj hrane in višji življenjski standard, zato prehranjevanje s psi počasi dojemajo kot kruto in brezsrčno," je dodal.

Tajci tihotapijo vse v Vietnam
A vsi se z njim ne strinjajo, zato se zdi verjetno, da bo preteklo še kar nekaj vode, preden bodo Vietnamci ugotovili, da so psi bolj kot hrana lahko njihovi najboljši prijatelji. Neki prodajalec pasjega mesa na obrobju Hanoja je tako dejal, da njegova vas vsake tri dni dobi pošiljko dveh ton živih psov, ki jih nato uporabijo kot hrano. Nad takšnim početjem je tudi francoska igralka in borka za pravice živali Brigitte Bardot pred kratkim izrazila hudo ogorčenje. V odprtem pismu je opozorila tudi na vlogo Tajske, zato je tajska premierka Jingluk Šinavatra opozorila, naj prekine trgovino, v kateri je vsako leto ubitih 100.000 psov, še več pa jih prevažajo v "grozljivih razmerah, preden so kruto ubiti in končajo kot hrana na krožnikih Vietnamcev".

Pasje meso naj bi prinašalo srečo
A stara navada je železna srajca, pravi pregovor. Pasje meso - kuhano ali na žaru - v velikih delih Vietnama ostaja povsem sprejemljiva hrana, tudi zato, ker staro verovanje pravi, da uživanje takšne hrane prinaša srečo v življenju. Ali kot je dejal neki študent, preden je v restavraciji s pasjim mesom ugriznil v obrok: "Srečo bom res potreboval, saj me čakajo sprejemni izpiti na univerzo ..."