Vietnam ima več kot 30 milijonov spletnih uporabnikov. Foto: Reuters
Vietnam ima več kot 30 milijonov spletnih uporabnikov. Foto: Reuters

Po novem zakonu, ki naj bi v veljavo stopil septembra, se bodo družabna omrežja lahko uporabljala le za "izmenjavo osebnih podatkov", poroča BBC.

Vietnam, enopartijska komunistična država, ki ima medije pod strogim nadzorom, je samo letos zaradi protidržavne dejavnosti obsodil najmanj 46 aktivistov, vključno z blogerji.

Zakon, imenovan Odlok 72, prepoveduje spletno objavo gradiv, ki "nasprotujejo" vietnamski vladi ali pa "ogrožajo državno varnost". V njem je tudi navedeno, da se lahko družbena omrežja, kot sta Twitter in Facebook, uporabljajo le za "izmenjavo osebnih podatkov".

Oropani temeljnih svoboščin
Ameriško veleposlaništvo v Hanoju je nad dekretom "globoko zaskrbljeno", saj, kot pravijo, omejuje tipe podatkov, ki jih lahko posamezniki delijo prek družbenih omrežij in na spletnih straneh. "Temeljne svoboščine veljajo prav tako na spletu kot drugje," so sporočili.

Aktivistična skupina Novinarji brez meja, ki je Vietnam vključila na svoj seznam "Sovražnikov spleta", pa: "Če bo odlok stopil v veljavo, bodo Vietnamci trajno oropani neodvisnih in odkritih informacij, ki navadno krožijo po blogih in forumih."

Zakon tudi predvideva, da imajo tuje spletne družbe strežnik znotraj Vietnama. Asia Internet Coalition, podjetje, ki zastopa družbe, kot sta Google in Facebook, je v izjavi zapisalo, da bo omenjeni odlok na dolgi rok zadušil inovacije in odvrnil podjetja, ki bi si želela delovati v Vietnamu.