Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

So najstarejše gojeno sadje na svetu, užitni so tudi še sveži, a poznajo nešteto načinov, kako jih dobro postarati.

Skoraj ni bolezni, ki je v preteklosti ne bi zdravili z njimi. Ne jabolko – v arabskem svetu zdravnika stran odžene sedem datljev na dan. "Pri nas pravimo, da je zdravo zaužiti neparno število datljev, torej enega, tri ali pet, saj ne redijo," je povedal Tabrez Ašraf, vodja prodajalne.

Še zdravilo zoper sodobno bolezen debelost so torej. V prodajo gredo najbolj taki navadni, mesnati, brez polnila. Skoraj neverjetno se sliši, a prednost dobijo tudi pred njenim visočanstvom čokolado. "Ne pojemo veliko čokolade, saj imamo raje naravne datlje. Poleg tega mladi zelo pazijo na zdravje. Datlji s čokolado so okusni, a imajo preveč kalorij in škodijo zobem, tisti brez dodatkov pa ne," je povedal Ašraf.

Odraslemu človeku za preživetje zadošča zgolj 15 datljev na dan, posebej pomembni so med zaukazanim postom. Jedo jih takoj po sončnem zahodu, ker pomagajo telesu, da si hitro opomore. "Datlji so zelo pomembni v arabskem svetu," je povedal Ašraf.

Zato so tudi primerno darilo za vse vrste priložnosti. Lep spominek so, ki ga gostje lahko odnesejo iz Katarja.

So eden od šestih sadežev, omenjenih v Koranu, in menda edini, ki je na voljo v raju. Včasih so šli dobro vštric s kameljim mlekom, danes so skoraj obvezno postreženi s kavo.

Na drugo žogo: zgodba o datljih