Fotografija je simbolična (Terme Moravci leta 2003). Foto: BoBo
Fotografija je simbolična (Terme Moravci leta 2003). Foto: BoBo

Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) pojasnila, da so se zdravilišča dobro pripravila na praznike, ki se začenjajo z veliko nočjo in nadaljujejo s prvomajskimi prazniki.

Do 16. junija pa se bo zvrstilo še več cerkvenih praznikov, kot so vnebohod, binkošti in telovo in nekateri med njimi so v omenjenih tujih državah, Avstriji, Nemčiji, Italiji in na Hrvaškem, tudi dela prosti dneva.

"Gostje pogosto združijo še kak delovni dan v most in si tako zagotovijo več dni za potovanja. Ob slovenskih gostih, ki bodo v nekaterih termah in zdraviliščih še vedno prevladujoči, pa prav iz teh držav k nam prihaja največ tujih gostov. Tradicionalno bodo prevladovale družine z otroki in pari, zato so prav zanje pripravljeni posebni animacijski in razvedrilni programi," so dodali.

Terme Olimia in Terme Dobrna skoraj polno zasedene

V Termah Olimia bodo med velikonočnimi prazniki polno zasedeni. V hotelih se polnijo še zadnje sobe, zasedenost je že več kot 95-odstotna. Največ gostov bo iz Slovenije, in sicer 60 odstotkov, sledijo gostje iz Italije, ki jih bo petina, 10 odstotkov jih pričakujejo s Hrvaške, sledijo avstrijski gostje in drugi.

Sorodna novica Kljub zatonu covida bo večina Slovencev med prvomajskimi prazniki doma

V Termah Dobrna bodo med velikonočnimi prazniki vsi nastanitveni objekti, torej hoteli Vita, Park in Dobrna, Vila Higiea in apartmaji v Dobrni, zasedeni okoli 75-odstotno. Še vedno zaznavajo precej povpraševanja. Med gosti, ki bodo pri njih počitnikovali, prevladujejo slovenski, sledijo italijanski in nemški.

Tako v Termah Dolenjske Toplice in Termah Šmarješke Toplice kot v Talasu Strunjan, ki sodijo pod okrilje Term Krka, bo zasedenost dobra in skladna s pričakovanji, so pojasnili. Še posebej veliko povpraševanj zaznavajo za njihovo obmorsko zdravilišče. Tudi letos bodo najštevilčnejši domači gostje, predvsem družine.

V času velikonočnih praznikov bo zasedenost v hotelih Thermane Laško več kot 90-odstotna. Prednjačili bodo italijanski gostje, sledili jim bodo avstrijski in domači gostje ter ostali.

V Sava Hotels & Resorts primerljivo s predkoronskim letom

V skupini Sava Hotels & Resorts (Terme 3000 – Moravske Toplice, Terme Ptuj in Zdravilišče Radenci) je zasedenost med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki primerljiva z zadnjim predkoronskim letom 2019. "Trenutno imamo za velikonočne praznike več kot 80-odstotno zasedenost, ponekod pa celo 90-odstotno in več, za prvomajske pa od 70 do 85-odstotno zasedenost. Glede na kratkoročnost rezervacij v zadnjem času pričakujemo še nadaljnjo rast zasedenosti, predvsem za prvomajske praznike. Največ gostov prihaja iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije, Madžarske in Srbije," navajajo v Sava turizmu.

V LifeClass Portorož večino predstavljajo tuji gostje

V hotelih LifeClass Portorož trenutno zaznavajo skoraj 90-odstotno zasedenost za obdobje velikonočnih praznikov. Večje število povpraševanj prihaja s tujih trgov, in sicer kar 87 odstotkov iz Italije, Avstrije, Slovaške, Nemčije in Madžarske. Slovenskih gostov bo za to obdobje nekoliko manj, jih pa glede na zadnje napovedi pričakujejo več med prvomajskimi počitnicami.

Terme Zreče bodo v času velikonočnih praznikov gostili največ slovenskih gostov, in sicer 80 odstotkov. Med tujci bo največ Italijanov in Avstrijcev. Gostje bodo pri njih bivali v povprečju tri dni oz. dve noči. Ocenili so, da je trenutno število nočitev med velikonočnimi prazniki na ravni leta 2019.

"Glede na trenutno povpraševanje pričakujemo v naslednjih dneh še nekaj rezervacij v zadnjem hipu," so še dodali v Termah Zreče.