Hotel Kanin je največji namestitveni objekt na Bovškem. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Hotel Kanin je največji namestitveni objekt na Bovškem. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Letos mineva deset let od zaprtja hotela, in to zaradi zaprtja smučišča Kanin po nesreči na gondolski žičnici. Novi lastnik, Ivan Fornazarič z Vogrskega, je hotel kupil od koprske družbe Alpe Adria Hoteli, katere ruski lastnik Sergej Vorožejkin ga je leta 2015 za 1,3 milijona evrov na dražbi kupil od družbe Hit Bovec v stečaju.

Do leta 2019 so tedanji lastniki hotel prenavljali. Načrtovali so objekt z manjšim številom sob, bazenom, velnesom in kongresnimi dvoranami. V tem času jim je uspelo delno prenoviti notranjost in streho ter električne in strojne inštalacije. Nato se je prenova ustavila, pozneje je izbruhnila tudi pandemija covida-19.

Stavba je v notranjosti v tem trenutku popolnoma ogoljena, izjema so prostori centra dobrega počutja, ki ga bodo prav tako popolnoma prenovili. Načrtujejo ureditev 99 sob, od tega 22 dvosobnih apartmajev v velikosti od 31 do 40 kvadratnih metrov in šest trisobnih v velikosti od 46 do 60 kvadratnih metrov, je pojasnila direktorica Urška Radanovič.

Obstoječe prostore za wellness bodo povečali na 1500 kvadratnih metrov površin, na voljo bodo savne in masažni center ter bazenski del, uredili pa bodo tudi zunanji naravni plavalni ribnik. Povečali bodo tudi kongresni del hotela in zgradili podzemno garažo.

Vlogo za gradbeno dovoljenje so vložili in v kratkem pričakujejo pozitivno razrešitev, pogovarjajo se že tudi s kandidati za izvedbo del, je še povedala Urška Radanovič.

Hotelirji si želijo obstanek smučišča Kanin

Novi lastniki so se s preostalimi bovškimi hotelirji ob tem povezali v interesno združenje, pri čemer jih najbolj skrbi prihodnost smučišča Kanin, ki se mu letos jeseni izteče uporabno dovoljenje za gondolsko žičnico, tudi sicer pa njegova trenutna podoba in ponudba nista v čast Bovcu in slovenskemu smučarskemu turizmu.

Prednostno se zavzemajo za projekt prenove smučišča, nadalje pa tudi celotnega turističnega razvoja Bovca, pri katerem želijo aktivno sodelovati in na ta način dvigniti kakovost in dodatno vrednost tamkajšnjega turizma.

Vlada pripravlja zakon o najviše ležečem smučišču

Država je sicer obljubila, da bo kaninsko smučišče kot najvišje v državi obnavljala s sredstvi iz proračuna. Potem ko je Kanin lani izpadel na velikem razpisu za evropsko sofinancirano obnovo žičniške infrastrukture na slovenskih smučiščih, je po zagotovilih ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport zdaj v pripravi osnutek zakona o smučišču Kanin. V skladu z dogovorjeno časovnico na ministrstvu načrtujejo, da bo za sprejem na vladi besedilo predvidoma pripravljeno do poletja.