Čakanje na polet je vedno duhomorna zadeva. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Čakanje na polet je vedno duhomorna zadeva. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Letališča imajo poseeben čar, kar je lepo pokazala lanska uspešnica Up in the Air. Foto: EPA
Cene v letaliških barih so navadno precej zasoljene. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Singapursko letališče Čangi velja za enega boljših. Foto: EPA
Vse več letališč je uvedlo vrhunsko kulinariko. Plane Food Gordona Ramseyja najdemo na Heathrowu.

Očitno kar precej. Pri popotniški bibliji Lonely Planetu so zbrali 10 predlogov.
Razmigajte se: Čutite zakrnelost mišic od vseh tistih poletov in posedanja? Napotite se v fitnes! Številni letališki hoteli imajo fitnese, ki so javnosti na voljo z dnevno prepustnico; nekateri so celo odprti 24 ur na dan. Nimate s seboj dodatne oprave za telovadbo? Skočite na noge in se na hitro sprehodite po terminalu - žal džoging odpade, če ne želite tvegati, da vzbudite pozornost varnostnikov.

Razvajajte se: Letališki dnevni wellness centri in masažni saloni so na mednarodnih letališčih vsepovsod. Imate strah pred letenjem? Sprostite svoje živce z masažo hrbta ali stopal ali pa si privoščite kozmetičarja ter manikuro in pedikuro. Samo pazite, da se ne sprostite do te mere, da zamudite letalo.

Posedajte v "loungeu": Nekdaj rezervirani le za petičneže iz prvega razreda, deluks lounge je zdaj lahko vaš drugi dom - no, vsaj za nekaj ur in za manjše plačilo. Ti VIP-saloni imajo navadno najmanj udobne sedeže, časnike in revije, bife s hrano in brezplačen dostop do medmrežja. Nekateri razkošnejši, kot denimo Plaza Premium Lounge na letališču v Kuala Lumpurju, pa imajo celo prhe, brezplačno točeno pivo, filme in podlago za golf.
Opazujte ljudi: Če je na letališčih česa v izobilju, so to ljudje. Igrajte se detektiva in se preizkusite, koliko lahko razberete o njih s svojo sposobnostjo opazovanja (ali pa se igrajte modno policijo in raje presojajte o njihovem slabem okusu za oblačenje). Če vam je bil všeč film Love, Actually, poustvarite uvodni prizor z opazovanjem čustvenih snidenj na vratih za prihode. Ne pozabite na robčke.
Trgovine: Nekatera letališča dandanes se zdijo skorajda kot nakupovalna središča, kjer pač slučajno še pristajajo letala, cene pa so zasoljene, ker preprosto nimate kam drugam. A še vseeno se lahko naužijete veliko brezplačne zabave z igranjem s popotniškimi igračkami in masažnimi stoli v Brookstonu, s testiranjem kremic in dišav v L’Occitanu, s prelistavanjem knjig v WH Smithu in s strmenjem v cene v Pradi. Se hočete znebiti lokalne valute? Denar zapravite ta tamkajšnje spominke ali delikatese.
Vrnite se k naravi: Če letite prek jugovzhodne Azije, lahko najdete popolno nasprotje običajni betonsko-stekleni letališki izkušnji. Mednarodno letališče Kuala Lumpur je v letališče presadilo del malezijskega deževnega gozda, ki ga lahko obiskovalci raziskujejo, singapursko letališče Čangi pa ima znotraj kompleksa pol ducata različnih vrtov, vključno z vrtom orhidej z ribnikom koi rib in tropskim vrtom, polnim metuljev in mesojedih rastlin, ter z jamo s slapom.
Pojdite na izlet: Če imate še posebej dolg postanek med leti, je morda najbolje v celoti izpustiti letališče in se za pol dneva igrati turista. Številna mestna letališča imajo direktno železniško linijo do središča mesta, vključno s Chicagom, Atlanto, Sydneyjem in Hongkongom. Singapursko letališče Čangi ponuja brezplačne oglede mesta potnikom, ki morajo čakati najmanj pet ur.
Jejte: Če ne morete prenesti misli na letalsko hrano, si privoščite pošten obrok pred vkrcanjem. A pozabite na kosilo na plastičnem pladnju v kakšni neugledni letališki menzi: letališča so v zadnjem času začela odpirati dobre restavracije, pogosto podružnice zvezdniških kuharskih mojstrov. Poleg tega je to tudi dober način, da okusite delček krajevne kulinarike - tako lahko recimo ljubitelji mesa, ki letijo prek Memphisa, preizkusijo eno izmed štirih terminalskih restavracij z mesom na žaru.
Uživajte v tišini: Večina letališč ima kapelice in "tihe sobe", ki so dobre za malce introspekcije v tišini, pa tudi, če si želite moliti, meditirati ali zgolj razmišljati v tišini. Za tiste, ki mislijo, da potrebujejo duhovno vodstvo, ima londonsko letališče Heathrow anglikanske in katoliške duhovnike ter celo budistične, židovske, muslimanske, hindujske in sikhovske "verske zastopnike".
Igrajte se: Singapursko letališče Čangi se ne zadržuje pri ponudbi za preganjanje dolgčasa svojih potnikov. Poleg igrišča za otroke, delavnic, treh dvoran z brezplačnimi filmi, prostorom z brezplačnimi videoigricami in glasbo so pred kratkim postavili še štirinadstropni tobogan, tako da lahko podoživite svoje otroštvo, imajo pa tudi polovično različico za tiste, ki se bojite višine.